Свет

Шпанија: Прихватање пасоша ни на који начин не значи признање тзв. Косова

Шпанија фаворизује и наставиће да фаворизује дијалог Београда и Приштине као начин решавања тог питања и настоји да минимализује његов утицај на грађане, навело је шпанско министарство спољних послова
Шпанија: Прихватање пасоша ни на који начин не значи признање тзв. КосоваGetty © Stuart Franklin / Staff

Министарство спољних послова Шпаније нагласило је данас да то што је та земља прихватила употребу пасоша тзв. Косова ни на који начин не значи да Шпанија признаје његову независност.

Министарство је тако одговорило на молбу Танјуга да појасне да ли је дошло до промене става и зашто је дошло до промене кад је реч о признавању пасоша, и додало да су све државе Шенгена које не признају тзв. Косово прихватиле употребу обичних пасоша које издаје Приштина, јер би без тога власници тих пасоша имали проблема да легално посећују државе које нису признале тзв. Косово.

"Шпанија фаворизује и наставиће да фаворизује дијалог Београда и Приштине као начин решавања тог питања и настоји да минимализује његов утицај на грађане. Ознака 'Косово' не прејудицира ставове о његовом статусу и у складу је са Резолуцијом 1244/1999 Савета безбедности УН и Мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова", навело је шпанско министарство.

Подсетимо, шпански лист "Паис" објавио је да је Министарство спољних послова те земље потврдило да прихвата пасош тзв. Косова, иако не признаје његову независност, али није образложило разлоге који су довели до промене одлуке.

Према извештају овог листа, Европска комисија је у априлу саопштила да ће Шпанија бити једина земља у шенгенској зони у коју грађани тзв. Косова неће моћи да путују.

"Шпанија је прихватила косовски пасош као важећи, упркос томе што не признаје независност", наглашава шпански лист позивајући се на изворе у Министарству спољних послова и Европској унији.

image