Србија и Балкан

Брнабићева о Европском парламенту: Већ су усвајали катастрофалне резолуције о Србији

Они у Србији подржавају оне политичке снаге које су за признање тзв. Косова. Тако се они оријентишу у односу на снаге у Србији, а ја бих рекла да смо изузетно поносни што смо са друге стране, која поштује принципе међународних права, истакла је премијерка
Брнабићева о Европском парламенту: Већ су усвајали катастрофалне резолуције о Србији© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Председница Владе Србије Ана Брнабић саопштила је да се не чека резолуција Европског парлемента како би скупштина била конституисана, да су избори у Србији завршени и да су они били демократски, фер и транспарентни.

Брнабићева је истакла да не очекује да ће резолуција ЕП бити позитивна по Србију или њен народ.

"У овом сазиву Европски парламент је усвајао различите резолуције о Србији и у вези са њом, које су биле више него катастрофалне. Резолуције су говориле о томе шта је заступао ЕП – пре свега да није поштовао оне које су гласали за те резолуције, принципе међународног права, Повељу Уједињених нација, а ни споразуме који су договорени у оквиру дијалога Београда и Приштине у оквиру европских институција. У свакој резолуцији ЕП, реферисали су се на Косово и Метохију као на Републику Косово, нису поштовали Бриселски, а ни било које друге споразуме. Када су причали о Косову, нису користили ни звездицу, ни фусноту, ништа што је обавеза европских инситуција", навела је премијерка Србије.

Она је подсетила да су из Европског парламента Србији замерили "што омаловажава уставни поредак Републике Косово" и позивали пет држава чланица које нису признале једнострану проглашену независност Приштине да одмах то ураде.

"Оне то нису никада урадиле, нити делује да им то пада на памет, толико о резолуцијама ЕП у овом сазиву", додала је Брнабићева.

Она је истакла да не верује да у новој резолуцији "можемо да чујемо или прочитамо нешто што до сада нисмо чули о Србији".

"Они у Србији подржавају оне политичке снаге које су за признање тзв. Косова и од стране Републике Србије. Тако се они оријентишу у односу на снаге у Србији, а ја бих рекла да смо изузетно поносни што смо са друге стране, која поштује принципе међународних права", казала је премијерка Србије.

Брнабићева је подсетила да је на изборима у Србији учествовало нешто мање од 375 посматрача, а 475 њих из иностранства, Како је додала, ни они који су најкритичнији према Србији, нису рекли да су видели нешто што представља неправилност.

"Они који су били најкритичнији рекли су да су чули да је било неправилности, али да су обишли сва бирачка места која су желели и да нису видели или забележили својим очима ниједну неправилност", закључила је председница Владе Србије.

image