Србија и Балкан

СПЦ упозорава на лажне налоге и злоупотребе на медијским платформама

Најчешће се злоупотребљава име патријарха српског Порфирија, али постоје и лажни налози службеног листа СПЦ "Гласника" и новина Српске патријаршије "Православље"
СПЦ упозорава на лажне налоге и злоупотребе на медијским платформама© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

На медијским платформама Фејсбук, Инстаграм и Икс постоји више налога преко којих одређена лица врше кривично дело преваре, лажног представљања и неовлашћеног коришћења имена, грба и других званичних знакова и обележја Српске православне цркве, саопштила је Информативна служба СПЦ.

Како су истакли, најчешће се ради о кривичним делима којима се ради наношења штете СПЦ злоупотребљава име њеног поглавара, патријарха српског Порфирија.

"Постоје и злоупотребе назива и медијских садржаја црквених службених и јавних гласила. Тако без знања и одобрења, односно благослова, било кога у Српској патријаршији на медијској платформи Икс дужи временски период постоји налог 'Црквени гласник' под корисничким именом @CrkveniGlasnik који има јасну намеру да се представи као 'Гласник', службени лист Српске православне цркве", наводи се у саопштењу.

Такође, на истој медијској платформи постоји лажни налог новина Српске патријаршије "Православље" под корисничким именом @PravoslavljeSPC, додаје се у саопштењу.

Како напомињу, ниједан званични орган нити лице у СПЦ не зна које је лице и са каквим крајњим циљем покренуло и уређује ове лажне налоге.

"Имамо обавезу да с тим у вези подсетимо да Информативна служба Српске православне цркве води и уређује званичне налоге Његове светости патријарха српског г. Порфирија на медијским платформама Фејсбук и Инстаграм. Такође, подсећамо да је Информативна служба СПЦ недавно отворила свој званични налог на платформи Икс под корисничким именом @Infosluzbaspc на линку https://twitter.com/Infosluzbaspc", истиче се у саопштењу.

Појашњава се и да новине Српске патријаршије "Православље", поред штампаног издања, тренутно имају само званичну интернет презентацију, док службени лист "Гласник" излази само у штампаном издању.

Српска црква ће пред надлежним институцијама предузети потребне мере у циљу спречавања ширења лажних информација и лажног представљања, закључује се у саопштењу.

image