Србија и Балкан

Лучић: МТС има 30.000 корисника на Косову и Метохији, омогућићемо им сигнал и у будућности

Генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучић је рекао да је на подручју КиМ у овом моменту, Србима обезбеђена услуга телефонирања, интернета и телевизије и нагласио да сви корисници треба да буду сигурни да ће та компанија тамо остати да послује
Лучић: МТС има 30.000 корисника на Косову и Метохији, омогућићемо им сигнал и у будућности© Dusan Milenkovic/ATAImages

Генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучић изјавио је данас да ће МТС и у будућности пословати на Косову и Метохији и омогућити сигнал за око 30.000 домаћинстава на том подручју. Он је рекао да је на подручју КиМ у овом моменту, Србима обезбеђена услуга телефонирања, интернета и телевизије и нагласио да сви корисници треба да буду сигурни да ће та компанија тамо остати да послује.

"Бићемо још јачи, 'Телеком Србија' је компанија с великим интернационалним угледом и ми знамо да заштитимо наш интерес ако смо угрожени", рекао је он за РТС.

Лучић је додао да "Телеком" сада покушава, да као озбиљни проблем, постави питање недодељивања треће лиценце после 10 година, како то пише у Бриселском споразуму и да би са том трећом лиценцом ова српска компанија  могла да ради на читавој територији КиМ.

"Они знају да би ми тада постали компанија убедљиво број један тамо и да би потиснули те њихове приштинске оператере, тако да избегавају да један део Бриселског споразума и имплементирају. Ми сада у овом пакету, покушавамо да решимо и тај проблем", рекао је Лучић.

Он је подсетио да је "Телеком" у августу прошле године решио главни проблем, када су ту компанију покушали да, како је казао, практично искључе.

"Сада је Куртијева администрација прешла на план Б да проба да нас дезинтегрише и спречи даље ширење и да нам узме кабловске оператере које смо ми спојили 2019. јер смо тада консолидовали у српским енклавама да би био један оператор који би опслуживао српску популацију и да Срби доле имају квалитетан интернет и приступ домаћим каналима", казао је Лучић.

Он је најавио да ће следећег понедељка поново ићи у Приштину и да ће се састати са британским амбасадором, додајући да је оно што се до сада могло чути да ће "Телеком" добити пуну подршку даљем пословању и да је оптимиста и да ће осим ових и други проблеми бити решени успешно.

"Потпуно је недопустиво да Европа, Брисел, дозволи да се једна Агенција за заштиту конкуренције овако понаша. Тако да очекујем јасну подршку и очекујем да ћемо ми и овај проблем решити заједно", казао је Лучић и додао да је његов утисак да ће избори у Приштини бити много пре него редовни и да је Куртијева администрација фактички већ кренула у кампању и да ће притисак на српску популацију по разним мерама бити све већи и већи.

Он је нагласио да Куртијева администрација крши сопствене уставне законе јер, како је додао, ово што ради Агенција за заштиту конкуренције, односно, како се понаша према једној компанији – искључиво само зато што је српска – није виђено у пракси.

"Ми смо то изнели међународној заједници и запитали како онда можемо веровати тој администрацији да ће се држати било ког споразума, када она већ крши оно што је већ имплементирано неким споразумом и сада покушава селективном применом сопствених закона да то крши", запитао се Лучић.

Говорећи о најави да ће од 1. фебруара Приштина укинути динар као званичну валуту, Лучић је казао да та одлука неће утицати на пословање МТС-a, али да ће утицати на локално становништво.

"У разговору са амбасадорима смо се дотакли и те теме и морам да кажем да се и они слажу да је таква одлука штетна, јер ефекат последица је велики за обичне људе и врло је велико питање како ће после 1. фебруара ти обични људи да, функционишу јер смо били у неком другом систему", казао је генерални директор "Телекома".

image