Србија и Балкан

Велики кашаљ узима данак: У домове здравља стигао допис о хитном "чешљању" вакциналних картона деце

Завод за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" наложио је да се деца пред полазак у школе прво вакцинишу, а да касније обаве неопходне прегледе код педијатра, специјалисте за ОРЛ, офталмолога, физијатра и логопеда
Велики кашаљ узима данак: У домове здравља стигао допис о хитном "чешљању" вакциналних картона деце© Marijan Murat/dpa

У 21. веку четири бебе преминуле су од последица компликација великог кашља, заразе која би требало да је давно искорењена. Али велики кашаљ и даље постоји јер је, како сматрају здравствени стручњаци, обухват вакцинације испод задовољавајућег нивоа.

Иначе, од 1. јануара до данас пријављена су укупно 253 потврђена случаја великог кашља, а од последица ове болести преминула је једна беба, а три су изгубиле битку за живот прошле јесени, подаци су Министарства здравља.

Два новорођенчета била су из Београда и нису примила прву дозу ДТП-а вакцине (цепива против дифтерије, тетануса и великог кашља) које се даје до трећег месеца дететовог живота, док су друге две бебе на Институт за мајку и дете "Др Вукан Чупић" стигле из унутрашњости Србије.

Пето новорођенче које је заражено великим кашљем тренутно се бори за живот у Институту и укључена му је механичка вентилација.

"То значи да је респираторно и животно угрожено", објаснио је у току дана кардиолог и управник педијатријске клинике Института за мајку и дете "Др Вукан Чупић" др Владислав Вукомановић.

Пулмолог Драгана Јовановић за РТ Балкан каже да је ток болести код беба такав да плућне алвеоле брзо постају блокиране секретом, због чега беба не добија довољно кисеоника.

"Тај кашаљ доприноси оштећењу дисајних путева због напада са зацењивањем, које када прође, дете повремено престаје да дише и ситуација се компликује, па је неопходно ставити га на респиратор. Суштина је видети каква је сада та бактерија Bordetella pertussis, да ли је променила изглед и још важније, где се те бебе заражавају. Вероватно су инфекцију добиле још у породилишту, јер још нису стекле имунитет, а епидемија влада", подсећа пулмолог.

Она додаје да влада епидемија великог кашља, да су новорођенчад најугроженија, и да је од изузетне важности да се повећа цепљење становништва, пре свега најмлађих.

"Због неповерења у вакцине против коронавируса, обухвати вакцинацијом су много мањи. У првој години је 95 одсто задовољавајући ниво, а код нас је пао на 91 одсто. У другој години ревакцинација је пала на 84 одсто, а пред полазак у школу на 91 - 92 одсто. То је мањи обухват од пет до 10 одсто, што није мало. Напротив, то је огроман број деце која нису до краја вакцинисана или нису уопште", наводи наша саговорница и истиче да је смртност на респиратору огромна - нарочито код деце.

Пензионисани гинеколог Неђо Чутура, који је већи део радног века провео у највећој Гинеколошко-акушерској клиници "Народни фронт" у Београду, за РТ Балкан каже да је мало вероватно да су се бебе заразиле у породилишту.

"После короне медицинско особље носи маске, што раније није био случај, па је вероватноћа да се новорођенчад заразе по доласку на свет веома мала. Већа је могућност да се то деси у примарном окружењу, у породици и контакту са најближима", поручује он.

Из Министарства здравља за медије су саопштили да су поменуте смрти у Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" забележене на јесен прошле године, када су се појавиле прве респираторне инфекције. 

"У периоду од 1. јануара 2024. до данас пријављен је један смртни исход код невакцинисаног детета млађег од три месеца", саопштило је данас Министарство здравља и позвало све грађане да буду одговорни према својој деци и поштују предвиђени календар имунизације.

Надлежни из министарства поводом су овим поводом упутили специјалне дописе домовима здравља.

Педијатар др Оливера Тодоровић ДЗ "Палилула" каже да су добили налог да "чешљају картоне" све деце како би видели има ли оних који су прескочили неку дозу вакцине против великог кашља, али и свих других обавезних имунизација.

"Она деца која нису примила пентаксим или тетраксим позивају се на ванредну вакцинацију. То су најчешће деца генерације 2015/16 и 2020/21 која су прескочила ревакцину. Одзив деце школског узраста је добар, данас сам имала баш два пацијента за које су сумњам да су заражени великим кашљем", објаснила је докторка.

Напомиње да је допис стигао и из Завода за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", да се деца пред полазак у школе прво вакцинишу, а да касније обаве неопходне систематске прегледе код педијатра, специјалисте за ОРЛ, офталмолога, физијатра и логопеда.

"Приоритет је вакцинација. Раније смо практиковали да дамо упуте, па кад све прегледе заврше дођу код нас и добију вакцину, а сада ће бити обрнуто због ванредне ситуације", додала је наша саговорница.

Др Владислав Вукомановић за РТС је истакао да је на институту око 70 деце позитивно на пертусис, а да је две трећине њих хоспитализовано.

"Половина болесника је хоспитализована код нас, што указује на експоненцијални пораст деце која испољавају тешку клиничку слику ове болести", наглашава Вукомановић.

Иначе, и друге групе вируса су у оптицају у овом периоду године, од стомачних до респираторних, па више не говоримо о епидемији, већ тридемији.

image