Србија и Балкан

Мандић о тробојци: Та застава је током историје дуже стајала у Скупштини ЦГ него актуелна државна

У Црној Гори се и даље расправља о томе што је председник Скупштине у свом кабинету ставио тробојку, заставу из времена Краљевине Црне Горе
Мандић о тробојци: Та застава је током историје дуже стајала у Скупштини ЦГ него актуелна државнаGetty © Filip Filipovic

Председник Скупштине црне Горе Андрија Мандић изјавио је данас да је тробојка украсила његов кабинет током посете митрополита црногорско-приморског Јоаникија, те да је поносан што му је припала част да га дочека како заслужује.

"Поносан сам што ми је припала част да као председник парламента после 80 и више година у Скупштини дочекам митрополита на начин како то заслужује његово достојанство и неко ко седи на столици Светог Петра Цетињског. Дужно поштовање које сам му указао мислим да служи на част свима, а не само мени", рекао је Мандић за телевизију Прва.

Поручио је да ће ускоро угостити и друге верске великодостојнике, попут барског надбискупа као и реиса.

Говорећи о тробојци, каже да је та застава током историје дуже стајала у Скупштини Црне Горе него актуелна државна застава.

Очекује, каже, да буду објављени подаци о попису, те да ће тада заузети став о српском језику у Црној Гори.

"Ако је српски језик већински, зашто не би био службени? У Финској живи пет одсто Швеђана, па је шведски службени језик. Овде ако имате језик којим говори највећи број људи, зашто не би имао статус службеног", упитао је Мандић.

Сматра да питање језика, као и заставе, могу да се реше у кратком договору за пола сата, те да потом прође кроз парламент.

"Да то установимо и да не гледамо ову ситуацију какву смо гледали пре 30. августа 2020. када су људи хапшени јер су носили тробојку на свадбе", каже Мандић и додаје да закони треба да прате живот.

image
VV inauguration
banner