Србија и Балкан

Трећа похара Куча: Брдско племе Куча тражи измештање споменика војводи Мирку из центра Подгорице

Пре десетак дана у Дому омладине у селу Убли у Кучима донета је одлука да се формира иницијативни одбор који ће припремити текст петиције за измештање споменика војводи Мирку из центра Подгорице
Трећа похара Куча: Брдско племе Куча тражи измештање споменика војводи Мирку из центра Подгорице© Зоран Шапоњић

Организациони одбор брдског племена Кучи захтева измештање споменика војводи Мирку Петровићу Његошу са Трга независности у Подгорици, а поручили су и да ће ову иницијативу упутити представницима државних институција Црне Горе, Градском парламенту Подгорице као и јавности.  

Претходно, пре десетак дана у Дому омладине у селу Убли у Кучима донета је одлука да се формира иницијативни одбор који ће припремити текст петиције за измештање споменика војводи Мирку из центра Подгорице.

Из препуне сале дома у Ублима поручено је да ће се Кучи свим средствима борити за остварење овог циља јер је Мирко Петровић – "кучки крвник који је у Кучима клао дјецу у колијевци".

Поновно постављање споменика војводи Мирку Петровићу, 31. јула 2017. године, упркос противљењу целог племена, изазвало је  бројне и тешке поделе у Црној Гори.

Противници подизања споменика позвали су тада да се не "вређају успомене на невине жртве", подсећајући на улогу војводе Мирка у догађајима из средине 19. века и такозване похаре Куча, односно убиства више стотина припадника тог племена у два напада на Куче црногорске војске под командом Мирка Петровића.

У Кучима, у Ублу, и дан данас памте и деци препричавају наредбу књаза Данила коју је спровео његов брат војвода Мирко – "Удри Куча на божју вјеру, ако га другачије уфатит не мош и дјеца у колијевке да се кољу". Зна се и да је наредба књаза дошла после бунта Куча који нису могли да трпе терор господара са Цетиња, а међу Кучима с колена на колено препричава се и да је војска секла главе тек рођене деце, да оштрице мачева нису поштеђене ни трудне жене.

"Књаз Данило Петровић, који је ступио на црногорски престо послије смрти Петра Другог Петровића Његоша 1851. године завео је страховладу, која је кулминирала његовим крвавим походима на непокорне Брђане што нијесу пристајали на његове намете и понижења. Прво је повео војску на Пипере (1852.), затим Бјелопавлиће (1854.)  и најзад на Куче, у двије похаре (1855. и 1856.) од којих је ова друга била најсвирепија. Злочином над невиним народом Куча, по наредби књаза Данила, командовао је његов старији брат војвода Мирко", подсећају у саопштењу из Одбора за измештање споменика.

О првој и другој похари Куча запис је оставио и чувени војвода Марко Миљанов који је навео да су "посјечене 243 племенске главе, од чега 19 војничких док су преостале биле стараца, жена и дјеце".

"Главе људи и дјеце, које су посјечене, скупљене су на уљаник попа Луке и пободене на розге око уљаника, како би их војвода Мирко мога гледат и видјет колико их је", записао је војвода Марко Миљанов.

"Не бише поштеђена ни ђеца у колијевке... Тако и старији, и болесници... Неке су мајке кумиле и богорадиле војнике да им дијете не закољу, но војници, пошто га закољу, бачевали су га у огањ ђе кућа гори, и причају да је од ђетета зелен пламен", стоји још у записима војводе Миљанова.

"Марко Миљанов је записао и један очајнички крик старца који упечатљиво свједочи о немилосрдном понашању црногорске војске 'Не удри брата Србина, Црногорче, црн ти образ, ка ти је...'", подсећају из Одбора за измештање споменика.

Са великог скупа у Ублима, Кучи су затражили не рушење, него измештање споменика. И на овом скупу а и безброј пута раније поновљено је да је власт ДПС-а споменик намерно поставила у Подгорици, надомак простора на коме живе Кучи, како би се осветила Кучима који су увек били против "Мила Ђукановића и његове мафијашке клике".

На скупу је књижевник Перивоје Поповић рекао да је подизање споменика "крвнику Куча у центру Подгорице у ствари трећа похара Куча", а Момчило Вуксановић је поручио да "крвнику Куча није место на вратима Куча".

Иначе, споменик војводи Мирку првобитно је у Подгорици био постављен 1886. године али је срушен 1919. после детронизације династије Петровића. Војвода Мирко Петровић био је црногорски дипломата, песник, старији брат кнеза Данила и отац краља Николе. Прославио се победом над Турцима у бици на Граховцу 1. маја 1858. године. Још приликом првог постављања споменика, Кучи су тражили да он буде измештен на место велике битке и војводине велике победе.

"Нажалост, бивши режим у Црној Гори је деценијама владао на братским завадама и идеолошким, националним, вјерским и племенским антагонизмима, подстичући их и сијући мржњу и нетрпељивост међу грађанима. Подизање спорног обелиска зликовцу сакривеном иза натписа 'И црногорским јунацима', недалеко од споменика Марку Миљанову, првом управитељу ослобођене Подгорице од Турака, симболизује бахатост власти и њену истрајност на противљењу сваком помирењу пријеко потребном народу, који је уморан од подјела", саопштио је Одбор за измештање споменика.

"Наши преци су опростили овај стравични злочин, што је показала величанствена и највећа побједа  коју су Кучи, заједно са Брђанима и Црногорцима извојевали против Турака у ослободилачком рату на Фундини двадесетак година касније, али су нама потомцима оставили аманет да овај злочин никада не заборавимо. Стога, браћо и сестре Кучи, тражимо од свих Куча, ма гдје они живјели, али и свих часних грађана Црне Горе којима су мрски злочини, ма против кога били, да подрже наш захтјев о измјештању обелиска војводи Мирку и поставе га на погодно мјесто, како честити народ не би окретао главу од њега", саопштено је из Одбора.

image
VV inauguration
banner