Србија и Балкан

Дачић: Уложићемо све дипломатске напоре да смиримо ситуацију на КиМ

Ситуација је драматична, а Курти је фактор нестабилности, поручио је министар спољних послова
Дачић: Уложићемо све дипломатске напоре да смиримо ситуацију на КиМ© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Србија ће уложити све дипломатске напоре да се на Косову и Метохији смири ситуација и настави дијалог између Београда и Приштине, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић у разговору за "Косово онлајн".

"Ми смо посвећени миру и дијалогу, али сигурно нећемо дозволити кршење основних људских права српског народа на Космету", подвукао је Дачић, подсетивши да је председник Александар Вучић рекао да ће Србија затражити хитну седницу Савета безбедности УН, као и да ће послати писмо свим чланицама тог тела и свим чланицама ЕУ, како би их упознао са ситуацијом и положајем српског народа на Космету.

Ситуација у јужној српској покрајини је, према Дачићевим речима, веома драматична и потврђује да је Аљбин Курти главни фактор нестабилности. Поруке међународне заједнице јесу биле оштре, али је, према Дачићевом мишљењу, важније шта ће уследити.

"Ситуација на Косову и Метохији је веома драматична и показује се да смо били у праву свих ових година када смо говорили да је Курти главни фактор нестабилности, да је једно буре барута које може да запали читав регион", рекао је Дачић, указујући на низ једностраних чинова терора над српским народом, хапшењем, покушајима убистава и убиствима, блокадом српске робе.

Курти је довео на власт албанске градоначелнике у општине у којима не живи ниједан Албанац, а они, уместо да формирају Заједницу српских општина, одлучују да те општине уђу у заједницу албанских општина, каже Дачић.

"Имате свакодневне упаде наоружаних групација из Приштине, што је супротно Бриселском споразуму. Имате сада покушаје да се забрани динар на Космету и упад у српске институције на Косову и Метохији. Све нас то доводи пред дилему да ли је међународна заједница фактор који треба да допринесе миру и стабилности, да ли има улогу каква јој је предвиђена Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и Бриселским споразумом, или се налази у улози смиривања Београда да би Приштина лакше остварила своје циљеве", објаснио је он.

Дачић је нагласио да, када су у питању изјаве међународне заједнице, треба испратити шта ће уследити након њих.

"Наравно да су те вербалне изјаве, уз мање више примедби на њихов тон и на покушај да се оптуже обе стране, доста оштре у односу на Куртијев режим у овом тренутку. Да ли ће то бити ефективно зависи искључиво од тога да ли ће Курти послушати њихове примедбе. Из досадашње праксе имали смо примере да он апсолутно не реагује ни на какве притиске који долазе из иностранства јер сматра да има подршку одређених земаља, пре свега Немачке, да ради по своме", додо је он.

image