Србија и Балкан

Србија предала захтев за сазивање ванредне седнице СБ УН због ситуације на КиМ

Захтев је предат у Мисији Гвајане и то политичком саветнику у мисији ове државе, која је председавајућa Савету безбедности Уједињених нација
Србија предала захтев за сазивање ванредне седнице СБ УН због ситуације на КиМ© FOTO TANJUG/ STR/ bg

Амбасадор Србије при Мисији УН Немања Стевановић предао је у 16 часова по српском времену, односно у 10 часова по источноамеричком времену захтев Републике Србије за сазивање ванредне седнице СБ УН због ситуације на Косову и Метохији.

Захтев је предат у Мисији Гвајане и то политичком саветнику у мисији ове државе, која је председавајућa Савету безбедности Уједињених нација.

У њему се наводи да је на територији КиМ, која се по Повељи УН, Резолуцији 1244 и другим правилима међународног права налази у саставу Србије, у току кулминација дуготрајних и добро испланираних систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.

"Ради се о нелегалној одлуци привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору КиМ, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора", наводи се, између осталог, у захтеву.

Да би се седница одржала потребна је већина гласова, односно девет од 15. У тренутном саставу СБ УН, шест држава није признало независност тзв. Косова, а девет јесте.

image