Србија и Балкан

Ховенијер: Од Куртијеве сарадње око динара зависе и наши односи

Акредитовани амбасадори у Приштини одржали су данас састанак са Аљбином Куртијем
Ховенијер: Од Куртијеве сарадње око динара зависе и наши односи© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Дипломатски представници на такозваном "Косову" забринути су због најновије уредбе тамошње централне банке о укидању динара поручио је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

Он је данас, заједно са свим другим акредитованим амбасадорима на "Косову" био на састанку са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а главна тема разговора била је уредба Централне банке "Косова".

"Поновили смо да смо забринути да ће примена овог правила ако не буде прилагођавања, погодити мањинске заједнице, укључујући и Србе. Сви из дипломатског кора су изразили забринутост", рекао је Ховенијер.

Амерички амбасадор истакао је да се и он и његове колеге дипломате надају да ће се примена уредбе одложити док се "још не поради на томе како би се развила стратегија и одредбе које би укључиле реалност и забринутост мањинских заједница".

"Како ће појединци који су примали новчану помоћ у кешу преко поште сада примати новац? Сматрамо да нема довољно јавних информација које ово појашњавају. Поштујемо и подржавамо примену косовског Устава и поштујемо и признајемо улогу централне банке. Заправо САД играју важну улогу помажући и подржавајући ове институције. Веома смо забринути због начина на који је ова уредба примењена", рекао је Ховенијер.

Он је додао да може да говори само о захтеву САД.

"У мери у којој је Влада вољна да нам буде партнер у превазилажењу ових забринутости, то ће ојачати наше партнерство. У мери у којој Влада не жели да нам буде партнер по овом веома осетљивом питању, то ће утицати на квалитет нашег партнерства", истакао је амбасадор на такозваном Косову.

image