Србија и Балкан

Прозападна опозиција одлучила: Шта су спремили за конститутивну седницу Скупштине?

Конститутивна седница Скупштине Србије почеће сутра у 10 часова
Прозападна опозиција одлучила: Шта су спремили за конститутивну седницу Скупштине?Getty © Silas Stein

Представници прозападне опозиције одржали су данас састанак на којем су договорили како ће се понашати на конститутивној седници Скупштине Србије која ће бити одржана сутра.

Како преноси "Нова", договорено је да посланици ипак дођу на седницу, иако је Демократска странка раније одлучила да њени посланици неће присуствовати седници. Договорено је да уместо једне посланичке групе која би представљала изборну листу "Србија против насиља" буде формирано више посланичких група.

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић биће шефица посланичке групе коју ће чинити посланици те странке, али и Покрета слободних грађана.

Мирослав Алексић биће шеф посланичке групе коју ће чинити Народни покрет Србије, чији је Алексић председник, и Ново лице Србије.

Зелено-леви фронт формираће самостални посланички клуб, а копредседник те странке Радомир Лазовић биће шеф посланичке групе.

По први пут у парламенту ће се наћи и странка Србија центар, која ће такође имати свој посланички клуб, а шеф те посланиче групе биће Здравко Понош.

На челу посланичког клуба Демократске странке биће Зоран Лутовац, а самостални посланички клуб формираће и Еколошки устанак чији ће шеф бити Александар Јовановић Ћута.

Лидер Новог ДСС-a Милош Јовановић биће шеф посланичке групе коалиције НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС.

На овај начин прозападна опозиција жели да добије више времена за расправу, јер је пословником предвиђено да сваки председник посланичке групе има на располагању 20 минута за расправу.

Постоји и могућност да се накнадно издвоје још три посланичке групе с циљем да се на тај начин повећа време које опозиција има за расправу.

Као вид неслагања са изборним резултатима, овај део опозиције договорио је да не предложи свог потпредседника Скупштине.

Подсетимо, конститутивна седница Скупштине почеће сутра у 10 часова.

image