Србија и Балкан

Хаос у Тирани: У парламенту гађали Раму, на улицама протести – 400 полицајаца у приправности

Протести опозиције повезани су и са бившим албанским премијером Саљијем Беришом, који је у кућном притвору због оптужби за корупцију
Хаос у Тирани: У парламенту гађали Раму, на улицама протести – 400 полицајаца у приправности© AP Photo/Armando Babani/Tanjug

Седница у Скупштини Албаније као и претходних дана потрајала је свега 20-ак минута, јер су опозициони посланици бацали предмете на премијера Едија Раму и председницу Скупштине Линдите Николе, док се паралелно испред зграде организују протести грађана револтираних због бившег албанског премијера Саљије Берише, који је у кућном притвору због оптужби за корупцију.

Према писању "Албанијан поста", у немогућности да контролишу ко је искључен са седнице (19 њих), а ко не, официри Гарде су блокирали све посланике опозиције и спречили их да уђу у Скупштину.

Албански портал јавља да након што су неки од њих успели да продру у посланичке просторије, председница парламента Линдита Никола им је поручила да треба да се "стиде" јер знају да су искључени и прекидају седницу.

За то време стотине грађана окупило се испред зграде парламента, где је дошло до сукоба са неким од 400 представника полиције и Снага националне безбедности.

Медији наводе да је полиција спремила цистерне за воду, које су распоређене у случају да дође до већих сукоба и потребе да се одговори такозваним воденим топовима.

Протести опозиције повезани су и са бившим албанским премијером Саљијем Беришом, који је у кућном притвору због оптужби за корупцију. Део учесника вечерашњег протеста у Тирани, окупио се и испред његове куће.

Иначе, на дневном реду седнице после зелене недеље, нашло се само једно питање: разговор о проблемима грађана.

У међувремену, седница у четвртак биће још значајнија, јер се очекује доношење низа закона, међу којима су најважнији Споразум са Италијом о имигрантима и Закон о онлајн спортском клађењу, чему се опозиција дуго противила. На чекању су и друге иницијативе попут плате уставних судија, амнестија или избор омбудсмана.

image