Свет

Мигранти из Италије завршиће у центрима Албаније: Уставни суд одобрио ратификацију споразума

Споразум предвиђа пријем до 3.000 миграната и избеглица месечно
Мигранти из Италије завршиће у центрима Албаније: Уставни суд одобрио ратификацију споразума© Fabrizio Villa/Getty Images

Споразум између Албаније и Италије, којим се омогућава да мигранти из те земље буду смештени у центрима на албанској територији, усвојен је данас у Уставном суду у Тирани.

Пресудом суда одобрена је ратификација споразума.

У децембру је албански Уставни суд суспендовао ратификацију споразума у парламенту те земље, док је албански премијер Еди Рама том приликом изјавио да споразум не садржи ништа илегално и да очекује позитиван исход пре истека рока за коначно закључење споразума у марту.

Албански парламент тек треба да ратификује споразум, док је италијански Доњи дом споразум ратификовао прошле седмице, преноси Ројтерс.

Прихватни центри предвиђени споразумом би служили за обраду података и захтева за азил миграната и расељених лица које су италијанске власти спасиле на мору.

Споразум, који су премијерка Италије Ђорђа Мелони и њен албански колега Еди Рама потписали у Риму у новембру, предвиђа пријем до 3.000 миграната и избеглица месечно.

image