Србија и Балкан

Управница КБЦ у Митровици о укидању динара: Не знамо како ћемо набављати лекове и храну за пацијенте

Докторка Даница Радомировић повала је земље Квинте, али и међународна здравствена удружења, да подрже српске здравствене раднике на КиМ како би им се омогућио несметан рад
Управница КБЦ у Митровици о укидању динара: Не знамо како ћемо набављати лекове и храну за пацијентеwww.globallookpress.com © Depo Photos/Keystone Press Agency

Уколико одлука Централне банке такозваног Косова о укидању динара, односно платног промета, остане на снази читав српски здравствени систем на Косову и Метохији ће бити у изузетно тешком и неповољном положају, изјавила је управница Клиничко болничког центра у Косовској Митровици Даница Радомировић.

Она је на конференцији за новинаре говорила о ванредном састанку колегијума КБЦ, а чији је закључак да поменута одлука прети да укине лечење Срба на КиМ и протера српски народ.

Указујући да су здравствене институције и запослени у њима сачували српски народ у покрајини у протеклих 25 година, др Радомировић је појаснила да укидање динара не представља само питање плата.

"Поставља се питање како ћемо доћи до лекова, санитетског материјала, хране за пацијенте коју и сада тешком муком набављамо. Како доћи до медицинских средстава и инструмената", запитала је др Радомировић, која је упозорила да ће уколико поменута одлука остане на снази, лекари ове здравствене установе у 21. веку бити онемогућени да лече своје пацијенте и помажу болеснима.

И док је нагласила да је право на здравство једно од основних демократских људских права, управница КБЦ у Косовској Митровици истакла је да се у овој установи лече на десетине хиљада пацијената и то не само Срба и неалбанаца, већ да по здравствене услуге долазе и Албанци, Роми, Ашкалије...

Позивајући земље Квинте, али и међународна здравствена удружења, да подрже српске здравствене раднике на КиМ како би им се омогућио несметан рад, др Радомировић је навела да око 1.600 породица живи од рада у овој здравственој установи.

image
VV inauguration
banner