Србија и Балкан

Универзитет у КМ: Укидање динара угрожава наш опстанак, али и читавог српског народа

Ректорски колегијум је саопштио да одлука о забрани динара доводи Универзитет у најгори положај од 1999. године и апеловао да "читав цивилизован свет мора да устане против тога"
Универзитет у КМ: Укидање динара угрожава наш опстанак, али и читавог српског народаGetty © Chris McGrath

Одлуком о укидању динара, односно платног промета, настоји се да институције српског народа које пружају услуге образовања, здравства, социјалне заштите и културе буду угашене, поручио је после ванредне седнице Ректорског колегијума Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици ректор Универзитета Небојша Арсић.

Арсић је рекао да уколико одлука Централне банке Косова остане на снази, то би угрозило опстанак Универзитета, али и читавог српског народа и додао са се ради о ситуацији "без преседана".

Ректорски колегијум је саопштио да одлука Приштине да забрани употребу динара на КиМ доводи универзитет у најгори положај од 1999. године.

Истакнуто је да одлука приштинских власти доводи у питање даље функционисање универзитета, с обзиром на то да се комплетна исплата запослених, као и уплате школарина и накнада за пријављивање испита, обављају у динарима, преноси Радио Косовска Митровица.

"Уколико дискриминаторна одлука о укидању динара остане на снази, то би угрозило опстанак нашег универзитета, али и читавог српског народа. Овде се ради о функционисању институције која нема алтернативу и која успешно опстаје и у немогућим условима", истакнуто је у извештају са седнице коју је прочитао ректор Арсић.

Он је подсетио да универзитет има 1.123 запослена и да високо образовање на 10 факултета и три нивоа студија тренутно стиче око 9.000 студената, а да је одлуком нелегитимног градоначелника Општине Северна Митровица прошле године прекинута изградња зграде универзитета.

"То показује да некоме смета образовање високостручних кадрова. Где то још постоји да се политичком одлуком забрањује обезбеђивање услова за рад студената и наставника? Такође, подсећамо да сваки уписни рок прате проблеми које изазивају институције из Приштине, чиме се покушава да се студенти одврате од уписа на наш универзитет", наводи се у извештају са седнице.

Ректорски колегијум затражио је реакцију "демократског и цивилизованог света" јер, како су навели, примена овакве одлуке, води у егзодус и нестанак српског народа пред очима међународне заједнице и целог света.

"Читав цивилизован свет мора да устане против овога", поручује ректорски колегијум.

Декани свих факултета и руководство универзитета дали су подршку одлуци државног врха Србије поводом упућивања захтева за хитно заседање Савета безбедности Уједињених нација поводом последњих дешавања на Косову и Метохији.

У разговору са новинарима, ректор је нагласио да се овде ради о образовању и да оно никада не би смело да има икакве везе са политиком.

"Ово је одлука без преседана и немамо неко пређашње искуство па да знамо како смо тада радили, у некој другој ситуацији. Ми смо државна институција. Наше комплетно пословање иде преко Трезора НБС, све наше принадлежности иду преко система јавне управе плаћања, не видим алтернативу како бисмо ми сада реаговали", рекао је Арсић.

Нагласио је да ће, ако универзитет не буде могао да функционише, то значити одлазак младих људи, због чега је ово питање од, како је рекао, кључног значаја за останак и опстанак српског народа на КиМ.

image