Србија и Балкан

Писторијус пред долазак у Београд: Балкан у опасности због Русије

Немачка ће Украјини и у току ове године наставити да испоручује тенкове "леопард" које је раније обећала, каже министар Борис Писторијус
Писторијус пред долазак у Београд: Балкан у опасности због Русије© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Немачки министар обране Борис Писторијус упозорио је у Сарајеву на наводну "опасност коју за Западни Балкан представља могући утицај Русије", и поручио да влада у Берлину подржава амбиције држава овог региона за чланство у Европској унији ако испуне постављене услове.

Писторијус, који је јуче боравио у Приштини, данас је у посети Сарајеву, где се састао са члановима Председништва БиХ, министром обране те земље Зуканом Хелезом и високим представником Кристијаном Шмитом.

Писторијус је казао да је за Немачку питање стабилности БиХ од изузетне важности, и да зато жели да јој пружи сваку врсту подршке, укључујући могуће чланство у ЕУ.

Међутим, европски пут БиХ, како је истакао, баш као и свих других држава Западног Балкана, зависи од испуњавања јасно постављених услова.

"То ће тако остати јер то тако треба да буде", поручио је Писторијус и истакао да се "не може седети на две столице", односно да свима мора да буде јасно да предуслови за чланство морају бити испуњени.

Писторијус и Хелез потврдили су да на исти начин виде "проблем сецесионистичких претњи које долазе од политичара из редова босанских Срба".

"Са партнерима то пратимо, а БиХ никада неће допустити да се неки њен део отцепи", рекао је Хелез, док је немачки министар обране додао да "ЕУФОР има капацитете и мандат за могуће суочавање с кризама, укључујући ону која би произишла из сецесионистичких претњи".

Писторијус је напоменуо да Немачка жели да подржи стабилност БиХ јер је свесна да би "Русија ту земљу, као и цео Балкан, могла да искористи као полигон преко кога би дестабилизовала Запад".

"Агресивно деловање Русије до сада је наишло на јасан одговор Запада, а тако ће бити и убудуће", казао је Писторијус.

Он је потврдио да ће Немачка Украјини и у току ове године наставити да испоручује тенкове "леопард" које је раније обећала.

Писторијус сутра у Београду

Немачки министар сутра ће, након Приштине и Сарајева, посетити Београд.

Писторијуса ће примити председник Србије Александар Вучић, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника.

Како је најављено, састанак Вучића и Писторијуса планиран је за 15:30, у згради Генералног секретаријата председника Републике.

image