Нацртом Резолуције ЕП тражи замрзавање претприступних средстава за Србију?

Посланица Зелених каже да је ЕУ већ показала да средства може да замрзне Мађарској, те да исто може да се деси и Србији

Нацртом резолуције Европског парламента о изборима у Србији, затражиће се и замрзавање претприступних средстава за Србију, рекла је за Н1 Гвендолин Делбос Корфилд из клуба посланика Зелених, која је додала да ће документ бити "снажан" и са "врло оштрим речима".

"Заиста смо отишли далеко јер смо забринути и огромне су критике и јединствен став иза тога. Ми смо већ показали да можемо да замрзнемо средства другим земљама. У последње време и Мађарској која је чланица ЕУ су та средства замрзнута, па то може да се деси и земљи која жели да приступи заједници", навела је она.

Делбос Корфилд је потврдила да се у нацрту Резолуције тражи међународна истрага и да комисија направи јасан извештај о ситуацији каква је била током избора у Србији и о наводним нелегураларностима које су посматрачи приметили.

Истакла је да оптужбе о нерегуларности избора постоје, попут сељења бирача и довожења из различитих делова Србије и других земаља у Београд, и да се мора обезбедити да се оне испитају.

"Помињемо и чињеницу да је превише простора у медијима дато владајућој партији и недовољно опозицији, односно једва да им је и дато простора. Помиње се огромна пропаганда. Ми се надамо да ће бити више сразмерности у извештавању. Евентуално да буде нови закон о електронском медијима који већ постоји, али се недовољно примењује. Надзрно тело за медије није радило свој посао и ми смо у Резолуцији тражили да се закон ефективно примењује", рекла је Делбос Корфилд, иначе припадница партије која је у јеку предизборне кампање у Србији, у Бундестагу угостила припаднике прозападне Србије против насиља.

Управо ова листа затражила је од Европског парламента да расправља о регуларности српских избора.

Радомир Лазовић, са те изборне листе, назвао је то гостовање у Бундестагу "симболичним догађајем који говори о томе да чланови немачке владе у нама виде партнере за будућност Србије и што је још важније да Александар Вучић није једина адреса са којом се разговара".

Делбос Корфилд осврнула се и на критике изнете на рачун премијерке Ане Брнабић и председника Александра Вучића због, како Н1 каже "напада на посматраче и неке од европосланика".

"Посланици у ЕП имају институцију иза себе да их брани, ми смо забринути за демонстранте и људе који су се масовно окупили на улицама са захтевима за боље изборе и демократију и на који начин се полиција односила према њима. Видели смо да је било насиља и то је нешто што нас брине", каже европосланица, не прецизирајући да ли притом мисли на насилне покушаје упада у Скупштину Града.

Европосланица каже и да не очекује притиске у вези са евентуалним изменама Нацрта резолуције, а за Вучића и српску власт пресуђује да су "једноставно прешли црту".

"За то нема подршке у ЕП. Ми смо једногласни и чврсти у свом ставу и сада је људима једноставно доста оног што се дешавало. Ако буде доказано оно што се дешавало на изборима, то би било на нивоу онога што се дешава у земљама у којима демократије нема. То нас плаши и не би смело да буде случај у земљи која жели да се придружи ЕУ. Овог пута нико у ЕП неће оклевати да владајућој странци у Србији каже шта се све дешавало", рекла је она.