Србија и Балкан

Дачић: Држава која председава СБ УН обавестила Србију да ће седница о КиМ бити отворена за јавност

У ова два дана били смо сведоци жестоких закулисних игара и притисака унутар Савета безбедности да председавајућа Гвајана закаже затворену седницу, поручује Дачић
Дачић: Држава која председава СБ УН обавестила Србију да ће седница о КиМ бити отворена за јавност© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је за РТС да према информацијама које има незванично може да каже да ће седница Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији бити отворена за јавност. Истакао је да ће нас представљати председник Александар Вучић.

"У ова два дана били смо сведоци жестоких закулисних игара и притисака унутар Савета безбедности да председавајућа Гвајана закаже затворену седницу", поручује Дачић.

Ванредна седница Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији, на захтев Србије, биће одржана у четвртак у 21 час по нашем времену. Србија је у понедељак предала захтев Мисији Гвајане за сазивање ванредне седнице СБ УН због ситуације на Косову и Метохији.

Министар Дачић наводи да су постојали велики притисци да седница буде затворена за јавност.

"Што се тиче саме процедуре, ми смо били сведоци у ова два дана жестоких закулусних игара и притисака унутар Савета безбедности да председавајућа Гвајана закаже затворену седницу", додаје Дачић.

"Западне земље и земље које долазе из ЕУ су става да треба да буде затворена седница из само њима знаних разлога. Односно ми сматрамо из разлога да не би целокупна светска јавност чула шта се дешава на простору КиМ и како би могле да се пласирају лажи", истиче Дачић.

Поручује да је за нас ово била веома тешка борба.

Објаснио је да седнице могу бити затворене и отворене за јавност, као и да су и једне и друге званичне, а постоје и приватне седнице.

Указао је да су захтев за затвореном седницом правдали чињеницом да се то и раније дешавало.

"Тачно је да се то дешавало, али у време од 2012. године до данас никад нисмо пристајали на затворене седнице", додао је Дачић.

Навео је да су се кабинет председника и министарство максимално трудили да кроз дипломатске контакте остваре утицај да уколико дође до гласања имамо одређени број гласова.

Нагласио је и да председавајућа Гвајана одлучивала о томе да ли је седница отворена и затворена, али је могло да дође и до гласања.

"У старту је било разговора и више земаља је тражило да седница буде затворена. Ми смо разговарали са оним земљама које нису признале Косово, али кључни догађај се десио после разговора који сам имао са министром спољних послова Гвајане, још то званично није објављено, али он ми је рекао да је својом одлуком председавајуће без гласања Гвајана заказала седницу за четвртак у отвореном формату", поручује Дачић.

Истакао је да ће нас представљати председник Александар Вучић.

"Мислим да је веома битно да његов говор буде видљив и да сви ти разлози и аргументи због чега смо тражили хитну седницу Савета безбедности да то сви виде и знају, да не мисле да је овде реч о сталном покушају да ми компликујемо ситуацију, напротив. Ми се жалимо на кршење Резолуције 1244, на све оно што се дешава српском народу, на терор којем је изложен и најновија дешавања и покушај укидања динара", рекао је шеф српске дипломатије.

image