Србија и Балкан

Правац Стразбур: Прозападна опозиција на путу за Европски парламент (ФОТО)

На позив Виоле фон Крамон представници прозападне опозиције из Србије боравиће у Европском парламенту док се буде расправљало о српским иборима
Правац Стразбур: Прозападна опозиција на путу за Европски парламент (ФОТО)© Monasse T/Andia/Universal Images Group

Европски парламент сутра ће расправљати и гласати о резолуцији о српским изборима, а седници ће присуствовати представници прозападне српске опозиције.

Они ће бити гости на позив европске посланице Виоле фон Крамон, а неки од њих ће чак бити и говорници. Посланицима ће се обратити потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић, као и председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић.

Срећом по српску опозицију, седница посвећена Србији биће одржана у згради у Стразбуру, а не у Бриселу, где су незадовољни пољопривредници оставили сено, палили ватру и сукобили се са полицијом.

Неки од представника опозиције, попут лидера странке Заједно Небојше Зеленовића, већ су се упутили ка Стразбуру и објавили фотографије на друштвеним мрежама.

"Правац Стразбур! По добре вести за Србију", поручио је Зеленовић.

Овај део опозиције тражио је да не буде одржана конститутивна седница Скупштине, док претходно Европски парламент не донесе резолуцију о изборима. Зато су јуче током седнице звиждали и унели транспаренте у српски парламент. Упркос прављењу метежа, посланици су прихватили своје мандате.

У јавност је већ доспео нацрт резолуције у којем се наводи да је потребно покренути међународну истрагу због наводних изборних неправилности. Резолуција ће вероватно бити усвојена у измењеном облику, јер тек следи гласање о амандманима.

image