Србија и Балкан

Зора Добричанин : У чему је сличност између мајки К.К. и убице из Мичигена

"То што се против родитеља 13-годишњег дечака, води поступак за друга кривична дела, не искључује могућност да се води поступак и за умешаност у убиство", рекла је Зора Добричанин
Зора Добричанин : У чему је сличност између мајки К.К. и убице из Мичигена© AP Photo/Darko Vojinovic, File/Tanjug

У случају да се прикупе чињенице и докази, родитељи малолетног дечака К.К. који је у мају 2023. године убио деветоро ученика и чувара ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, могли би по закону да одговарају за умешаност у то масовно убиство, рекла је адвокат Зора Добричанин, поредећи суђење за тај злочин са осудом једне мајке у САД за убиство из нехата због масовног убиства које је починио њен малолетни син.

"То што се против родитеља 13-годишњег дечака, који је у тренутку извршења кривичног дела био испод старосне границе кривичне одговорности, води поступак за друга кривична дела, не искључује могућност да се води поступак и за умешаност у убиство", рекла је она за Танјуг.

Добричанин је, на основу навода из новина, оценила да се у Америци води поступак против родитеља малолетника од 15 година који је пре три године извршио четвороструко убиство у школи.

"Прочитала сам и да је мајка проглашена кривом да је из нехата учинила то кривично дело. Ако је тачно да је она њему са 15 година купила пиштољ, онда је мени то преблага квалификација", рекла је Добричанин.

Американка Џенифер Крамбли осуђена је у Мичигену за убиство из нехата јер није спречила свог малолетног сина да усмрти другарице из разреда у средњој школи Оксфорд, тиме поставши први родитељ у америчкој историји који је осуђен због масовног убиства које је починило дете.

Добричанин је објаснила да би, уколико би се доказало да је било ко помогао, подстрекао или на било који начин допринео извршењу кривичног дела у ОШ "Владислав Рибникар", та особа могла да одговара.

"Ја сам од почетка говорила да је то тероризам, и мислим да би све службе света требало тиме да се позабаве јер је овде пронађен најгнуснији начин да дете убије децу", рекла је Добричанин.

Како је објаснила, тероризам је сам по себи опасан зато што је врло перфидан и подмукао, и бирају се место и начини извршења који ће највише да заболе и изазову страх великих размера.

image