Свет

Осуђена мајка малолетног убице из Мичигена: Није спречила масовно убиство у школи

У средишту процеса било је питање да ли је Џенифер Крамбли могла да спречи да њен син убије четворо деце
Осуђена мајка малолетног убице из Мичигена: Није спречила масовно убиство у школи© Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio, Pool

Џенифер Крамбли (45) из Мичигена, први је амерички родитељ осуђен за убиство из нехата због масовне пуцњаве коју је извршило њено дете.

Она је осуђена по четири тачке за убиство из нехата, од којих свака носи максималну казну од 15 година. Прети јој до 15 година затвора, а рочиште за изрицање пресуде заказано је за 9. април.

Она је, пише Би-Би-Си, проглашена кривом због тога што је сину дозволила да поседује пиштољ и игнорисала знакове упозорења, а њен муж Џејмс суочава се са одвојеним суђењем под истим оптужбама.

Њихов син који је сада седамнаестогодишњак служи доживотни затвор због убиства четири другарице из разреда у средњој школи Оксфорд у Мичигену 30. новембра 2021. У пуцњави је повређено још седам особа.

У средишту процеса било је питање да ли је мајка могла да предвиди и спречи злочин.

Крамбли и њен супруг, детету су, наиме, само неколико дана пре пуцњаве купили пиштољ, а тужиоци су изнели доказе да је малолетник тражио и менталну подршку, као и да се жалио на халуцинације – што родитељи очигледно нису схватили озбиљно и нису му омогућили лечење.

Јутро пре пуцњаве, родитељи су прекинули школски састанак о узнемирујућем цртежу њиховог сина, отишли на посао и одбили да петнаестогодишњака одведу кући.

Школски службеници су га вратили на час, а да нису проверили његов ранац, у којем је био пиштољ. Само неколико сати касније уследила је пуцњава.

image