Србија и Балкан

Милош Вучевић у "Релативизацији": Србији је потребно више мудрости Милоша Обреновића

Неко ново сунце нам се буди, има нове енергије међу генерацијама које долазе и носе здрав патриотски амбијент, коме треба дати шансу, не гушити већ неговати и чувати, поручује Милош Вучевић
Милош Вучевић у "Релативизацији": Србији је потребно више мудрости Милоша Обреновића

"Данас нам треба мало више политичке мудрости Милоша Обреновића, чија владавина није била морално беспрекорна, али је довела до стварања модерне српске државе", каже Милош Вучевић, министар одбране Републике Србије гостујући у "Релативизацији" Љиљане Смајловић.

Додаје, да верује у чврсту политику Србије која брани Косово и Метохију, и добивши прилику и одговорност да се бави безбедношћу и одбраном земље, сагледава околности које нас окружују не да капитулирамо већ да преживимо.

Говорећи о посети немачког министра одбране Бориса Писторијуса, Вучевић каже да је разговор био сложен и динамичан.

На питање да ли је стрепео од посете немачког колеге, како су најављивали опозициони медији и Србији, Вучевић каже да није, да се припремао на најбољи могући начин, анализирајући све оно што краси српско-немачке односе у области одбране, али и све оно што је геополитички аспект на простору Балкана.

"Све што је Писторијус рекао је у јасном континуитету са немачком политиком у односу на Западни Балкан. Није имао дупле стандарде и двоструке поруке, као што је и председник Вучић говорио веома јасно. Конференција за новинаре била тежа него сам састанак", рекао је он.

Све је јасно, Немачка види овај регион као део њене зоне политичког утицаја, Косово и Метохију види као решено питање, као независну државу. Босну и Херцеговину виде као, такође, веома битну у својој сфери утицаја, а руководство Републике Српске, пре свега Милорада Додика, као реметилачки фактор. За њих Дејтонски споразум нема примат у решавању проблема у БиХ, додао је он.

Према његовим речима, шаљу се јасне поруке да мора да се сачува мир на Балкану, што оцењује као добро. Али оно што је мање лепа порука је да је за Берлин прича око независности Косова и Метохије завршена. 

Председник Вучић и он су, како је рекао, јасно поручили да је потпуно неприхватљива идеја да прича о територијалном интегритету Украјине не може да се повеже да интегритетом Србије.

"У томе се види наше различито сагледавање ситуације. Они уопште не виде да је угрожен територијални интегритет Србије, већ кажу да је то питање решено и да нисмо угрожени, и да ми угрожавамо територијални интегритет БиХ", додао је.

Вучевић каже да Србија признаје БиХ у међународно признатим границама, али исто тако да "очекујемо признање ентитета Републике Српске као конститутивног дела БиХ". 

На питање Љиљане Смајловић да ли му смета што је Писторијус баш у Приштини рекао да Србија не може више да седи на две столице, Вучевић каже да се то најпре мисли на однос Србије према Русији, мање према Кини, на шта је председник Вучић одговорио да седимо на српској столици и да смо поносни на слободарску политику коју оспоравају и угрожавају многи спољни, али и неки домаћи политички фактори.

Динар никада није био предмет преговора 

Говорећи о одлуци приштинских власти о укидању динара на КиМ, Вучевић каже да за владу у Берлину није спорна легалност те одлуке, и да Курти има право на то, односно да тзв. Централна банка Косова уреди монетарну политику на том простору, али је за њих спорна техникаа спровођења одлуке.

На питање да ли је икада до сада у разговорима Београда и Приштине спомињана тема динара и да ли постоји промил шансе да се појави доказ да је неко у име Србије преговарао о томе, Вучевић је рекао да то никада није била тема.  

Говорећи о резолуцији Европског парламента о локалним и парламентарним изборима у Србији, Вучевић је рекао да избори нису узрок, него последица, и да се овде апострофира питање Косова и Метохије, однос Србије према Руској федерацији и Кини.

"То све смета неким посланицима у Европском парламенту и ту се Србија жигоше сваком погодном приликом. Исти тај парламент је тражио да признамо Косово и Метохију, да уведемо санкције Русији и да преиспитамо економске односе са НР Кином", објашњава он.

О враћању војног рока

"Заслуга за одушевљење враћањем војног рока у Србији је на народу, јер је војска, уз цркву и председника, најпопуларнија", оцењује српски министар одбране одговарајући на констатацију да је ту идеју највише подржала популација старости од 18 до 29 година.

Како је рекао, када је добио место министра одбране и потпредседника владе, молио је да се подржи идеја о враћању војног рока и статуса који је војска некада имала.

"Углед војске је такав управо захваљујући томе што народ има потребу за снажном војском, да би знали да су сигурни и безбедни. Ми смо војно неутрална држава, нема ко да нас брани осим нас самих", указује он и додаје.

"Ако ћемо да правимо нацију бескичмењака, која не зна да се брани, нема никакав однос према самоме себи, ја не могу да будем део тога. Ја нисам прво грађанин света, већ прво Србин, грађанин Србије. Неко ново сунце нам се буди, има нове енергије у генерацијама које долазе и носе здрав патриотски амбијент, коме треба дати шансу, не гушити већ неговати и чувати", поручује Милош Вучевић.

image