Србија и Балкан

Грујичић: Сви подаци о хитним пацијентима на једном месту

Новом платформом здравственим радницима да се омогућава да, када пацијент из једне установе полази ка другој, добијају сигнал на службеном телефону да им стиже пацијент и да је потребно да приступе компјутеру
Грујичић: Сви подаци о хитним пацијентима на једном месту© Milos Tesic/ATAImages

Министарство здравља је, у сарадњи са здравственим установама у Београду, развило централизовану платформу за збрињавање ургентних стања, која ће, према речима ресорне министарке Данице Грујичић, почети да ради од понедељка.

Платформа је за сада имплементирана у пет здравствених установа у Београду - у Универзитетском Клиничком центру Србије, клиничко болничким центрима "Др Драгиша Мишовић", "Звездара", "Бежанијска коса" и "Земун".

Грујичић је на презентацији платформе појаснила да се тиме омогућава здравственим радницима да, када пацијент из једне установе полази ка другој, добијају сигнал на службеном телефону да им стиже пацијент и да је потребно да приступе компјутеру.

"Они улазе у програм где виде све податке и анализе које су у претходним установама урађене. Добијају комплетну слику где тај пацијент треба да се смести и он иде у интензивну негу или на одговарајуће одељење. Даље се наставља поступак лечења као да је пацијент већ од старта примљен у ту установу", рекла је Грујичић.

У наредних 10 дана у пројекат ће се укључити и Институт за ортопедију Бањица и Специјална болница за цереброваскуларне болести "Свети Сава", док ће друга фаза имплементације пројекта укључити и Завод за ургентну медицину Београд.

"Платформа ће заживети од понедељка. Кад пацијент дође сви његови подаци ће бити у новој установи, неће бити губљења времена. Платформа омогућава заштиту података пацијената и далеко олакшава рад и оних који шаљу и примају пацијенте", рекла је она.

Платформа омогућава ефикаснију размену медицинске документације и
бржу комуникацију између хитних служби, максималну заштиту података, уз бржу дијагностику и правовремено лечење и збрињавање пацијената.

image
VV inauguration
banner