Србија и Балкан

Интересовање утростручено: У Скопљу редови за вакцинацију против великог кашља

На скопским вакциналним пунктовима вакцинишу се бебе до годину дана, као и деца старија од три и више година, која нису вакцинисана по редовном календару имунизације
Интересовање утростручено: У Скопљу редови за вакцинацију против великог кашљаGetty © Luis Barron / Eyepix Group/Future Publishing via Getty Images

У поликлиници "Идадија" у центру Скопља чека се у реду за вакцину против великог кашља, пет дана након што је Комисија за инфективне болести препоручила да се у овом граду прогласи епидемија великог кашља и да се невакцинисана деца не примају у вртић.

"Од јутрос смо вакцинисали 56 деце ДиТеПер вакцином. У петак смо имали 67. Раније смо вакцинисали у просеку 20 деце дневно, што значи да је интересовање утростручено", рекла је за Радио Слободна Европа докторка Сирма Кировска из Центра за вакцинацију у "Идадији".

ДиТеПер је комбинована вакцина која штити од бактерија које узрокују три различите болести – дифтерију, тетанус и велики кашаљ. Вакцина и ревакцинација се дају са два, четири, шест и 18 месеци и са седам година живота.

На скопским вакциналним пунктовима вакцинишу се бебе до годину дана, као и деца старија од три и више година, која нису вакцинисана по редовном календару имунизације. Докторка Кировска објаснила је да је углавном реч о деци предшколског узраста.

Родитељи о разлозима кашњења са вакцинацијом

Родитељи кажу да је на овом вакциналном пункту гужва мања него у поликлиници "Јане Сандански", где се чека више од сат. Ова поликлиника је у општини Аеродром, једној од општина са најнижим степеном вакцинације деце, према подацима Министарства здравља.

"Из вртића нам траже потврду да је дете потпуно вакцинисано ДиТеПер-ом. Имамо кашњење јер се разболео. Овде сам да проверим вакцинални картон и да се информишем које вакцине нисмо дали. Многи питају, било би добро да имамо отворен шалтер, или могућност онлајн консултација, да не буде оваквих редова", каже за РСЕ Магдалена Радева из Скопља.

Препорука да се деца која нису вакцинисана против великог кашља не примају у вртиће је оно што је мотивисало родитеље да пожуре по вакцину.

Деца до четири године најчешће оболевају

Институт за јавно здравље (ИЈЗ) Сјеверне Македоније је до 8. фебруара регистровао укупно 22 случаја великог кашља. То је више него двоструко више оболелих у односу на прошли петогодишњи период (2019-2022.) када је регистровано укупно девет случајева.

Највећи број оболелих, њих 16, су у Скопљу. Троје је у Куманову, двоје у Гостивару и један у тетовском селу Боговиње. Највећи број оболелих су деца узраста до четири године.

Први пријављени случај великог кашља у Северној Македонији забележен је 5. јануара. Тада је за само седам дана пријављено 11 нових случајева.

Према извештају Института за јавно здравље за 2022. годину, укупно 3.322 деце није вакцинисано трећом дозом вакцине против великог кашља, што значи да нису у потпуности имунизовани. То је последњи извештај Института, јер подаци за 2023. годину тек треба да се сумирају.

Највећи број (1.368 невакцинисане деце) је из Скопља, а затим из Куманова - 910.

С обзиром на повећање броја оболелих, Комисија за инфективне болести препоручила је 7. фебруара да се у Скопљу прогласи епидемија великог кашља.

Сада већ бивши министар здравља Фатмир Мејити најавио је да ће потписати документ о проглашењу епидемије, али је у међувремену разрешен функције због раскола у његовој странци, Алијанси за Албанце.

Велики кашаљ је једна од најзаразнијих болести. Кашаљ је веома јак, траје до 100 дана. Тешка бактеријска инфекција може узроковати даље компликације.

image