Србија и Балкан

У Београду регистрован први случај малих богиња после 10 месеци

Заборављене болести нам се враћају и то се увек показало када обухват вакцинама падне испод испод жељеног обухвата од 95 одсто, упозорила је Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље
У Београду регистрован први случај малих богиња после 10 месеци© Costfoto/NurPhoto via Getty Images

У Србији је регистрован први случај малих богиња од почетка године и то у Београду, што је прва забележена појава овог обољења после готово 10 месеци.

"Добили смо потврду са Института 'Торлак' током поподнева да су потврђене мале богиње. Реч је о детету од 14 година, које није вакцинисано ММР вакцином", навела је Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" такође је потврдио да је потврђен случај малих богиња, а да је дете хоспитализовано због запаљења плућа на Клиници за инфективне и тропске болести "Проф. др Коста Тодоровић".

"Батут" је, како се наводи, у сарадњи са Министарством здравља доставио здравственим установама предлог мера за пооштрен надзор над малим богињама на територији Републике Србије.

У јануару је било и 49 пријављених случајева великог кашља. 

"То су само случајеви који су пријављени. Реална бројка је сигурно већа јер се не тестирају сви", каже Беговић Лазаревић.

Докторка стиче, такође, да је највећи број случајева великог кашља од кога су иначе до сад умрле и четири бебе, забележен код адолсецената, од 10 до 19 година.

Беговић- Лазаревић зато поручује родитељима да, ако не вакцинишу децу, доводе и у другу у ризик, која из оправданих медицинских разлога не могу да се имунизују.

"То није само лична, већ и колективна одговорност родитеља који одлаже или не жели да вакцинише дете", наводи Беговић Лазаревићева.

Она додаје да се заборављене болести враћају, а када обухват вакцинама падне испод испод жељеног обухвата од 95 одсто, а проузроковачи болести дођу до особа које нису вакцинисане и немају имунитет.

Према подацима Института "Батут", од почетка године до 4. фебруара велики кашаљ је потврђен код 297 особа, а преминуле су две особе.

За време трајања пандемије ковид- 19 у готово четвртини земаља света је, према подацима "Батута", прекидана или одлагана имунизација ММР вакцином, а у великом броју држава дошло је до значајног пада обухвата, док су током 2020. и 2021. године у Србији регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих двадесет година.

Обухват овом вакцином у другој години живота у 2021. години износио је 74,8 одсто, а у 2022. години 81,3 одсто.

Обухват другом дозом, пре уписа у први разред основне школе, у 2021. години износио је 85,8 одсто, а у 2022. години 89,5 одсто.

image