Србија и Балкан

Наставница историје у ОШ "Владислав Рибникар" добила признање за храброст

Иницијативу за јавно признање је у виду доживотног месечног новчаног примања је покренула група наставника и ученика ОШ "Владислав Рибникар", који су скупили 13.000 потписа грађана
Наставница историје у ОШ "Владислав Рибникар" добила признање за храброст© AP Photo/Darko Vojinovic, File

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Одлуку о посебном јавном признању, које се додељује наставници историје Основе школе "Владислав Рибникар" из Београда Татјани Стевановић, као израз подршке и поштовања за исказану личну храброст приликом рањавања у току извођења наставе у масовној пуцњави 3. маја 2023. године.

Јавно признање је у виду доживотног месечног новчаног примања, а иницијативу је покренула група наставника и ученика ОШ "Владислав Рибникар", који су скупили 13.000 потписа грађана.

Влада је констатовала да је масовна пуцњава у ОШ "Владислав Рибникар" случај који и даље потреса јавност, да захтева реакцију државе у више праваца, да је прихватање поднете иницијативе начин да се рањеној наставници олакша материјални положај након тешког рањавања и са последицама које ће трпети до краја живота, али и прилика да се и кроз ту меру покажу солидарност и емпатија, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Идеју да рањена наставница историје добије неки вид новчане надокнаде, као додатак уз своја месечна примања, који би био трајан, до краја живота, који није преносив, али је редован и који би се исплаћивао сваког месеца и у складу са растом трошкова, подржао је и Савез самосталних синдиката Београда, додаје се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner