Србија и Балкан

Дрецун: Међународној заједници јасно да Курти ствара проблеме на КиМ

Досадашњи председник Одбора за Косово и Метохију је навео да онемогућавање нормалних услова за живот Срба на КиМ значи покушај промене етничког састава становништва на тој територији
Дрецун: Међународној заједници јасно да Курти ствара проблеме на КиМGetty © Pierre Crom

Међународној заједници, а посебно Сједињеним Америчким Државама, је јасно да режим Аљбина Куртија генерише проблеме и да он заправо ствара услове који онемогућавају нормалан живот српском народу на Косову и Метохији, изјавио је доскорашњи председник Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Он је, гостујући на телевизији Пинк, истакао да онемогућавање нормалних услова за живот Срба на КиМ значи покушај промене етничког састава становништва на том делу територије.

"Знате, постоје два начина етничког чишћења. Један је уз бруталну употребу силе. Ако би то покушао, онда му је неизвесно како би реаговао КФОР. Наишао би сигурно на снажне осуде у међународној заједници, а не би била искључена ни реакција наших снага безбедности, ако би претио неки опасан погром српском народу", рекао је Дрецун и нагласио да то представља велики ризик за премијер привремених приштинских институција Аљбина Куртија.Зато се одлучује за ову другу варијанту етничког чишћења, која претпоставља тероризам и константни терор на Србима", истиче Дрецун.

Дрецун се осврнуо и на наводе да Немачка планира да повећа број безбедносних трупа на КиМ.

"Није џаба министар одбране Немачке био у Приштини. Постигнути су неки безбедносни аранжмани са Приштином о којима не знамо много, али Немачка је један од испоручилаца опреме и оружја за тзв. косовске безбедносне снаге", напоменуо је он.

Како је навео, тај безбедносни аспект указује на то да НАТО вероватно очекује неку нову кризу и да му је потребан већи број војника, али да је у нашем интересу да сачувамо мир.

"Решавање косовског питања на политички миран начин пружа нам могућност да помогнемо српском народу да опстане. Свака дестабилизација смањује број Срба на Косову и Метохији", нагласио је Дрецун.

Он је додао су нам главни савезник у томе Сједињене Америчке Државе.

"Знате, кад имате проблем, коме се обраћате? Једини који могу да утичу притиском на то су Американци", рекао је Дрецун.

Истакао је да је за нас веома значајно упозорење које је Куртију упутио помоћник државног секретара САД-а Џејмс О'Брајан.

"Они су у више наврата упозоравали да понашање Куртија ремети партнерство између Вашингтона и Приштине и да он онемогућава Вашингтону да делује на међународном плану у корист Приштине", рекао је Дрецун.

Како је навео, да бисмо градили што успешнији однос са Америком треба да схватимо главни правац њиховог геополитичког деловања и да јачамо билатералну и војну сарадњу.

"Не можете политику и интересе државе градити само на емоцијама, на нечему што су стереотипи, на нечему што представља традицију. То је добра основа, али морате и да се окренете ка нечему што је ново. Да на том новом простору, ако треба експериментишете, али никако не смете да будете затвореног ума", закључио је Дрецун.

image