Србија и Балкан

Несторовић с посланицима код Додика: Хила прогласити персоном нон грата, прекинути преговоре са ЕУ

Желимо да Српска и Србија сарађују, порука је коју су послали Додик и посланици листе "Ми – Глас из народа"
Несторовић с посланицима код Додика: Хила прогласити персоном нон грата, прекинути преговоре са ЕУ© Кабинет председника Републике Српске

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се у Бањалуци са посланицима листе "Ми – Глас из народа" Бранимиром Несторовићем, Бранком Лукићем и Александром Павићем.

Након састанка, Додик је рекао да Република Српска жели да изгради способност независног деловања и постојања са јаким везама које би могла да успостави са Србијом.

"Желимо да Српска и Србија сарађују. Захвалан сам Несторовићу који је био и гост Српске када је обележавала Дан Републике, 9. јануара. На састанку смо разменили мишљења и политичке погледе на тренутну ситуацију", рекао је Додик.

Несторовић је казао да је циљ политике коју заступа да Срби у Републици Српској аутоматски постану држављани Србије и поручује да ће ширити ову идеју.

Како је додао, Срби морају да живе у истој држави.

Несторовић је казао да Србија треба да прекине преговоре са Европском унијом. "То је једна фарса. Никад нас неће примити", оценио је Несторовић.

Говорећи о односима са Западом, Несторовић је казао да би америчког амбасадора у Србији Кристофера Хила требало прогласити персоном нон грата.

"Не желимо преговоре са Американцима, Енглезима, Европском унијом", поручио је Несторовић.

На питање о политичкој ситуацији након одржаних избора, Несторовић је казао да његова листа неће подржати ниједну страну при формирању власти у Београду.

"Нећемо бити део ниједне коалиције", рекао је Несторовић.

Додик је нагласио да је ситуација на Косову питање свих Срба где год се налазили.

"Оно што сада доживљавају је заједничка опсервација нас, да је циљ међународне заједнице да се Срби иселе. Наш циљ је да Српска изгради способност независно деловање и постојање са јаким везама које би могли да успоставимо са Србијом", рекао је Додик.

Каже да не виде да у процесу разградње Дејтонског споразума има места за Републику Српску и Србе и напомиње да је БиХ протекторат, којим управљају "незавршене ситуације" попут Кристијана Шмита, који покушава да буде високи представник.

Додик је поручио да у Републици Српској амерички амбасадор не може да држи предавање нити може да се меша у наша унутрашња питања.

"Сматрам да свако ко је држављанин Републике Српске треба да има аутоматски и држављанство Републике Србије. То право имају и други народи и ту не би требало да буде ништа спорно", поручио је председник Српске.

image