Србија и Балкан

Седам дана до седнице Скупштине Београда: Шта знамо до сада, ко (не)ће са ким?

У оптицају су и даље све опције, иако, изгледа да је највероватније да ће гласање за нову власт у престоници бити поновљено
Седам дана до седнице Скупштине Београда: Шта знамо до сада, ко (не)ће са ким?© Antonio Ahel/ATAImages

Где је гроб Драже Михаиловића, ког је порекла Јосип Броз Тито и да ли ће бити нових избора у Београду - од свих ових мистерија, последња је, чини се, најближа разрешењу.

За само недељу дана знаћемо да ли ће се у Београду поново бирати нова градска власт или ће неко, постизборном математиком, успети да формира већину. Предлогом дневног реда конститутивне седнице заказане за 19. фебруар, предвиђено је потврђивање мандата одборника Скупштине града, али и избор председника и постављење секретара - што значи да ће до тад све карте бити отворене.

Све су опције на столу – власт би могао формирати СНС који тренутно има 49 мандата, али у (поприлично невероватној) теорији ту шансу има и "Србија против насиља" која је на изборима освојила 43 одборничка места. 

Напредњаци, имају пред собом више могућих варијанти. Они би могли већину да формирају заједно са СПС- ом и "МИ-глас из народа" и да тако скупе 60 одборника, а могли би да са СПС-ом направе мањинску власт коју би са стране подржали Несторовићеви одборници. Ако би Несторовићеви људи то хтели – а кажу да неће.

Не могу ипак да гарантују да то неће желети сви њихови припадници, па се тако, као једна од опција, помиње и могућност да престоничку власт одлуче прелетачи који ће се сврстати уз СНС.

Пред предстојећу конститутивну седницу, највише штихова међу својим картама има покрет "Ми глас из народа" чији је уцењивачки потенцијал заправо највећи. Или би било тако да се управо у њиховим редовима нису појавили уцењивачи?

Проблем је, наиме, у томе што је носилац њихове листе у Београду, Александар Јерковић самопрогласио "независност" од покрета који га је кандидовао.

Док "Ми" упорно понављају да нису за постизборне коалиције, Јерковић уопште није гадљив на такву могућност, па би, многи сматрају, и он и његова колегиница из покрета "Нема назад, иза је Србија" Весна Јакић, из Несторевићевог јата, могли да прелете у табор досадашњег градоначелника Александра Шапића.

Њих двоје таман су оно што је потребно коалицији СНС и СПС, која заједно броји 54 одборника да формира (поприлично тесну и нестабилну) већину од 56 посланичких места.

"Не видим зашто не бисмо разговарали са било ким ко жели да прихвати програм за Београд покрета 'Нема назад иза је Србија' и да га спроводи", рекао је Јерковић, који се на изборима није кандидовао испред овог покрета, већ испред листе "Ми - глас из народа".

Носилац ове листе, Бранимир Несторовић, убеђен је да је најбоље решење понављање избора.

Упитан да ли ће одборници с листе "Ми – глас из народа" подићи руке када се буде гласало на конститутивној седници Скупштине града Београда, рекао је да неће и да ће ситуација на тој седници бити "још гора него у Скупштини Србије".

Драган Станојевић из истог покрета тврди да се "Ми" неће одазвати Шапићевом позиву на разговоре око формирања власти, али, додаје, да он мисли да је пређашња власт, односно коалиција СНС-СПС себи обезбедила већину за нови мандат на челу града. И то баш захваљујући прелетачима.

"Покрет 'Ми-глас из народа' већ дуже време нема никакву комуникацију с носиоцем наше градске листе Александром Јерковићем. Не би ме изненадило да Јерковић буде део владајуће коалиције, али је питање да ли они њега хоће. Сумњам да би власт заказала конститутивну седницу Скупштине Београда за 19. фебруар, а да претходно нису обезбедили већину, тако да можемо очекивати неочекивано", указао је он недавно.

Додаје, међутим, да постоје информације да са Шапићем преговарају и поједини кандидати за одборнике са листа "Србија против насиља" и "Нада за Београд-Нови ДСС-ПОКС".

Коалиција НАДА, међутим, ако је веровати речима председника Новог ДСС-а Милоша Јовановића, неће прећи на страну досадашње власти приликом конституисања Скупштине Града.

"Ја у своје људе имам пуно поверење, као и у људе из ПОКС-а. Да ли поверење може да се изигра? Може. Ако се деси да било ко прелети из наше групације, имамо разлог више да урадимо нешто у градској скупштини јер ће тек онда читава ствар бити нелегитимна", навео је Јовановић недавно.

Коалицији НАДА која има седам посланика у градској скупштини, дража је сарадња са Србијом против насиља,  којој су предложили и нацрт опозиционог деловања. Ако само два или три одборника листе "Ми – глас из народа" подрже СНС и СПС у Београду, у овом документу, помиње се могућност блокаде градске скупштине.

НАДА и "Србија против насиља", заједно имају 50 одборника. Математички, да нису у "завади" са Несторовићем, и они би, уз "Ми" могли да владају у престоници.

Али, Несторовић, не само да је децидно рекао да му не пада на памет да сарађује са опозиционим колегама из "Србије против насиља", већ је ових дана нарочито љут на њих због покушаја да у изборе умешају странце.

Уз то, из "Србије против насиља" која је поднела захтев Уставном суду за поништавање избора, поручују да нису ни сигурни да ли ће уопште прихватити своја посланичка места.

"Нисмо мандате преузели од ГИК-а, а како ћемо се понашати 19. фебруара, интензивно се договарамо", каже за Н1 кандидат ове листе за градоначелника Београда Владимир Обрадовић.

Да напредњаци већ имају већину, за РСЕ је рекао посланик СНС-а Владимир Ђукановић, који додаје да је "питање колико је то добро с обзиром да грађани нису гласали на такав начин".

Он такође помиње прелетаче - али са листе "Србија против насиља", који према његовим речима "највише траже да уђу са напредњацима у власт. Што се Несторовићевих одборника тиче, Ђукановић уверава да појединачни аранжмани са људима са те листе "не воде ничему", те да формирање власти са "Ми" долази у обзир само ако се потпише коалициони споразум.

"Ако не, идемо на нове изборе", каже он.

Пут ка гласачким кутијама, односно поновљеним изборима у престоници, чини се, биће највероватнији, али то не спречава кладионице да спекулишу око тога ко ће бити нови градоначелник.

Најнижу квоту (1,5), односно и највећу шансу да постане први човек Београда, по њиховим проценама, поново има Александар Шапић.

Обрадовићева квота је 2, 5, а ако уложите 100 динара на кандидата социјалиста Тому Филу – уколико он освоји градоначелничку функцију, добили бисте 500 динара (квота му је 5).

Много више можете да зарадите ако се кладите на Јерковића, иако, сама чињеница да уз његово име букмејкери стављају квоту од чак 40, најблаже речено не обећава да ће он у овом мешању карата, градоначелничким местом успети да наплати побуну коју је направио у оквиру покрета "Ми".

image