Србија и Балкан

Ватромети широм Србије за Дан државности; Вучић доделио одликовања (ВИДЕО)

Председник Александар Вучић уручио је вечерас више од 100 одликовања заслужним појединцима и институцијама
Ватромети широм Србије за Дан државности; Вучић доделио одликовања (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

У Председништву Србије вечерас је завршена церемонија уручења одликовања заслужним појединцима и институцијама, у оквиру обележавања Дана државности, који се обележава у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века, односно зачетак модерне српске државе Србија обележава Дан државности - Сретење.

Сретење је одабрано за Дан државности Србије и због чињенице да је 1835, на тај дан, у Крагујевцу, донет први Устав Кнежевине Србије, назван – Сретењски. Формални назив је тада заправо био Књажество.

Такође, на Сретење 1804. године, пре 220 година, група истакнутих српских првака са простора тадашњег Београдског пашалука, званично Смедеревског санџака, изабрала је Kарађорђа, Ђорђа Петровића, за вожда, предводника.

  • 15. феб 2024 • 21:30

    21:30

    Нови Сад вечерас

  • 21:21

    И Крагујевац је засијао од спектакулараног ватромета

  • 21:11

    И небо изнад Крагујевца осветљено ватрометом

  • 20:35

    Ватромети широм Србије

     Поводом обележавања Дана државности Србије, вечерас је у 20.30 сати истовремено у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, као и у градовима Републике Српске бити организован ватромет.

    У Београду је 500 дронова извело кореографију трасом дужом од 750 метара речног тока, кренули су са Калемегдана у 20.25 сати.

    Заустављањем код Куле Београд, формирали су облик и боје српске заставе, и тиме означили почетак ватромета.

    Ватромет у трајању од шест минута и 52 секунде, истовремено је почео у Београду код Куле Београд, са Петроварадинске тврђаве у Новом Саду, у Нишу са зидина Тврђаве, Крагујевцу поред реке Лепенице у близини Старе скупштине и Старе цркве, и у више градова у Републици Српској, међу којима су Бањалука, Приједор, Добој, Источно Сарајево, Требиње, Зворник, Бијељина, Нови Град.

    Током трајања ватромета у Београду, на дисплеју Куле Београд приказана је српска тробојка, а на самом врху приказивана је реченица "Живела Србија".

    Специфичност ватромета је да су Пиро - музички, и први пут се изводе у овим градовима по јединственој музичкој нумери за све ватромете у Србији.

    Манифестацију је у свим градовима посматрао велики број грађана.

  • 20:01

    Павлина Радовановић: Сретењски орден припада српском народу на КиМ

    Интерпретаторка народних и песама са Косова и Метохије, 14-годишња Павлина Радовановић изјавила је вечерас да је Сретењски орден, који јој је уручио председник Србије Александар Вучић, велика част за њу, али да он припада и српском народу на КиМ.

    "Орден је велика част за мене, пре свега што су мене одабрали за овогодишњег добитника. Али ја могу слободно рећи да ово није само моја награда, већ ова награда припада свом народу на КиМ", рекла је Павлина за Танјуг.

    Додала је да јој је од почетка циљ да се сви Срби уједине, а то се, како сматра, може постићи само вером и песмом.

  • 18:11

    Епископ Арсеније: Сретењски орден представља велику част и признање

    Епископ нишки Арсеније рекао је вечерас да Сретењски орден другог степена који му је вечерас уручен поводом Дана државности представља велику част и признавање за све што је урађено на територији Нишке епархије у претходном периоду.

    "Конкретно, орден смо добили због изградње пет кућа у општини Медвеђа. То је рубни део Нишке епархије, где смо увидели потребу да постоје породице са више деце, које немају свој кров над главом", рекао је Арсеније за Танјуг након уручења одликовања.

    Арсеније је објаснио да су изграђене монтажне куће за пет породица, а да је у плану да се ове године изграде још две куће.

    "У току прошле године, од маја до октобра, ми смо уселили пет породица и у тих пет кућа живи 16 деце. То је, повод за доделу ове награде, што за нас представља велику част и признање за оно што смо радили, али и подстрек да свој хуманитарни рад даље наставимо", навео је Арсеније.

  • 18:03

    Вучић: Много тога смо започели, направили, завршили на Сретење

    Председник Србије Александар Вучић изјавио је да данас, 40 дана после Божића, славимо Сретење. Он каже да је за нас Сретење "црвено слово".

    "Много тога смо започели, направили, завршили на Сретење. Најгласнија и најјаснија порука још из Марићевића јаруге била је да се глоба давати не може, нити трпети зулум и неправда", рекао је Вучић.

    Каже да је Србија данас природан и велик наставак чежњи коју су устаници имали.

    Указао је на најважније догађаје у основању модерне српске државе.Опширније прочитајте овде.

  • 18:02

    Почела свечаност доделе одликовања поводом Дана Државности

    У Председништву Србије вечерас је почела свечана церемонија доделе одликовања поводом Дана државности, а заслужним појединцима и институцијама признања ће уручити председник Александар Вучић.

    Међу више од сто награђених су дипломате, професори, академици, књижевници, спортисти као и више институција.

  • 17:57

    Почео мултимедијални програм "Оживљавања" зграде Старог двора

    У оквиру обележавања Дана државности и свечаности доделе сретењских признања вечерас је почео мултимедијални програм "Оживљавања" зграде Старог двора коме присуствује председник Србије Александар Вучић.

    Визуелни перформанс под називом "Слава и трајање" предвиђа да се путем 3Д светлосне анимације на фасади зграде Старог двора оживе мотиви устанка, устава, симболи државности.

    Окупљенима ће се кроз глас глумца обратити Карађорђе, а реч је о адаптацији текста из драме Ђуре Јакшића "Станоје Главаш".

    Мултимедијални уметник Душан Јововић рекао је раније данас за Танјуг да ће на згради Старог двора, уз помоћ нових технологија и дигиталне уметности бити приказан мали део наше богате културе и уметности којима се поносимо широм света.

    Председник Вучић ће вечерас у згради Председништва уручити одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије.

    После доделе одликовања Репрезентативни оркестар Гарде и Полицијски оркестар приредиће Променадни концерт од Калемегдана до Трга Републике.

image