Србија и Балкан

Вучевић: Нови избори у Београду ако не буде већине у скупштини

Одлагање није добро за Београд зато што ће бити нових пар месеци са привременим органом и можда са губитком неког ритма који би главни град морао да има, пре свега по питању економије и очекивања грађана, каже Милош Вучевић
Вучевић: Нови избори у Београду ако не буде већине у скупштини© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је да су шансе пола-пола да се формира власт у Београду и додао да ће се, ако не буде већине 19. фебруара, ићи на нове изборе.

"Неће ни то бити трагедија. Шта је извесније можда у том тренутку? Када вам кажем да је пола-пола, али не мислим кладионичарски, него просто тај политички процес. Има разговора, има неких информација, порука и оваквих и онаквих. Ми смо спремни као СНС да са социјалистима и евентуално још једном одборничком групом направимо већину. Ако нема те жеље, ако они мисле да не треба да се формира већина, ако не желе да буду део већине, идемо на изборе", навео је Вучевић на ТВ Прва.

Он је истакао да мисли да то одлагање није добро за Београд зато што ће бити нових пар месеци са привременим органом и можда са "губитком неког ритма који би главни град морао да има, пре свега по питању економије и очекивања грађана".

"Што се тиче СНС, нико не може да нас уцењује. Неко покушава, али нико не може да нас уцењује. Такође, нисам сигуран да сви добро процењују како ће проћи на новим изборима", рекао је Вучевић.

Он је додао да неће бити формирања Скупштине града "по сваку цену", већ да ће или бити политичког договора, легалног и легитимног, или "нема већине и иде се на нове изборе".

На питање да ли види себе на месту премијера у новој влади, Вучевић је казао да он види пре свега Србију као слободну државу и да је ту ако може да помогне у тој политици.

"Ако не могу да допринесем, опет ћу да навијам и да нешто радим да би Србија била слободна и независна држава. Не мислим да је најважнија нека формална позиција. Свестан сам и свог знања и незнања, као и своје енергије или мањка енергије, и не заносим се у смислу да могу све да радим, јер не знам све да радим, али неке ствари које могу помоћи и ако се процени да сам користан, ту сам", рекао је Вучевић и истакао да је веома поносан на то што је министар одбране и потпредседник Владе, јер ту има много посла.

Курти ствара немогуће услове за опстанак Срба на КиМ

Коментаришући ситуацију на Косову и Метохији, Вучевић је рекао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ствара немогуће услове за опстанак Срба на Косову и Метохији и да је Куртијева агенда да Срби не могу да опстану на КиМ.

Вучевић је оценио да је на КиМ врло тешка ситуација и додао да је заблуда да је Курти суспендовао одлуку о забрани динара.

"Курти је чак рекао нешто што звучи као ругање - нисам забранио динар, само не смете ништа да купујете, не смете га користити. Врло је креативан у том терору који спроводи над Србима. Он ствара немогуће услове за опстанак Срба на Косову и Метохији", истакао је Вучевић.

Навео је навео да је Куртијева агенда да Срби не могу да опстану на Косову и Метохији.

Питање војног рока није везано за КиМ, већ за одбрану и заштиту Србије

Вучевић је поручио да питање поновног увођења обавезног војног рока у Србији није везано за Косово и Метохију, већ за одбрану и заштиту државе.

"Што се тиче питања војног рока, оно уопште није везано за питање КиМ или није директно везано за питање КиМ. Није се неко одлучио да иде у рат, па му сада треба додатна војска. Ми морамо да разумемо шта је оно што нас чека у будућем времену и чињеницу да ми сваке године губимо 60 хиљада људи који су били у резервном саставу Војске Србије зато што испуњавају године живота када излазе из евиденције, дешавају се смртни случајеви, све оно што живот доноси, а добијамо 1.500 нових војника који се јављају на добровољном служењу војног рока", рекао је Вучевић.

Како је оценио, таква ситуција не може да се издржи и додао да, када причамо о војсци, не говоримо само о ратовима, већ пре свега о одбрани и заштити државе.

"Да нас нико не малтретира, не понижава, да нам не одузимају нешто ново. И да нам не спремају неке нове смицалице. Да ли је онда сигурно да ће Србија поновно увести војни рок? Ја се надам да хоће. Ја живим за то, борим се политички, навијам у смислу промоције и објашњавања", истакао је Вучевић.

Министар одбране је рекао да очекује да ће коначна одлука о томе бити донета до краја ове године, зато што треба сачекати, како каже, конституисање Народне скупштине и нове владе.

Према његовим речима, до 1. маја се очекује потпуна формулација, односно предлог који ће бити достављен председнику и његовом војном кабинету.

"Ми треба, као Министарство одбране, да добијемо један период да припремимо све, регрутационе центре, здравствене установе, да те младиће прегледамо, да се здравствени прегледи изврше. Колико за то треба времена? Ми ћемо сигурно тражити од шест до 12 месеци да припремимо све оно што је неопходно да би млада војска, када дође, ако таква буде одлука, имала најбоље могуће услове", додао је Вучевић.

Он је оценио да је увођење обавезног војног рока добро за здравље нације, јер ће се младићи који прођу обуку осећати корисније и задовољније, а њихове породице бити поносније. Такође, како је навео, тиме се спрема и држава да реагује на различите ситуације, попут елементарних непогода.

image