Србија и Балкан

Вучић са конференције у Минхену: Нико није срећан због потеза Приштине, али неће променити свој став

Новца имамо за наш народ на КиМ, али нам не дају да га доставимо, решење овако или онако морамо да пронађемо, рекао је председник Србије
Вучић са конференције у Минхену: Нико није срећан због потеза Приштине, али неће променити свој став© Milos Tesic/ATAImages

Разговарао сам на данашњем састанку са Дејвидом Камероном о Космету, то ми је била једна од најважнијих тема, а разговараћу о КиМ и сутра са Жозепом Борељом, рекао је председник Србије Александар Вучић новинарима након првог дана Безбедносне конференције у Минхену.

Он је навео да су теме разговора са британским званичницима, Камероном и специјалним изаслаником за Западни Балкан Стујартом Пичом били Косово и Метохија, регион, наши билатерални, посебно економски односи.

"Увек размишљам о нашем народу на КиМ, али и о нашем економском развоју", додао је Вучић.

Говорећи о сусретима са немачким званичницима, рекао је да увек очекује да Немачка буде оштрија према нама, али се нада да ће за нијансу моћи боље да нас разумеју.

"Али они неће променити свој став, само је питање да ли желе да чују нашу позицију", додао је председник Србије.

Чуо сам да је и Велика Британија оштро писмено упутила Приштини због укидања динара, нико није срећан због тога што Приштина ради, истакао је Вучић.

"Новца имамо за наш народ на КиМ, али нам не дају да га доставимо. Решење овако или онако морамо да пронађемо. Нисам сигуран да је Приштина изабрала добар пут, али је то свакако тешко за нас", рекао је Вучић.

Упитан о томе да ли га је неко питао за изборе у Србији, Вучић је одговорио да су му неки честитали на изборним резултатима

Изборни услови који се помињу показују колики је степен незнања и бахатости оних који се обраћају јавности, истакао је српски председник. 

"Они хоће да укину закон зато што су они то тако смислили – ми смо одлучили, нема избора ако Вучић буде учествовао или ако се његово име појави на изборној листи. Неће било чија политичка воља да руши институције Србије", напоменуо је Вучић.

Сумирајући данашњи дан у Минхену, он је нагласио да је било много важних сусрета, од оног са Дејвидом Камероном и Стјуартом Пичом, комесаром ЕУ Јоханесом Ханом, разговора са Урсулом фонд дер Лајен, који је био нешто дужи.

Вучић је додао да је имао важне састанке са људима из Европске банке за обнову и развој.

"Овде је главна вест смрт Алексеја Наваљног", рекао је Вучић.

Како је објаснио, поподне је углавном било резервисано за економске теме.

"Почели смо разговоре са различитим инвеститорима, људима из немачке владе", објаснио је председник.

Говорећи о састанку са представницима Европске банке за обнову и развој навео је да није имао подршку за градњу локалних путева, али да се Србија доста добро котира код ЕБРД.

"Добили смо 50 плус 50 милиона евра одобрење тражио сам 200 милиона евра данас, видећемо да ли ћемо добити. Са 550 милиона евра ЕБРД учествује у градњи брзе железнице између Београда и Ниша. Они воле да раде са Србијом јер са нама нема проблема јер знају да Србија са лакоћом враћа свој новац, али и подстиче раст, подиже плате", истакао је Вучић.

Рекао је и да је планирани економски раст до 3,5 одсто ове године, следеће четири одсто да бисмо стигли све што желимо до Експо 2027.

image