Србија и Балкан

Патријарх српски Порфирије стигао у Њујорк, посетио Саборни храм Светог Саве на Менхетну (ФОТО)

Деца у народној ношњи су хлебом и сољу пожелела добродошлицу патријарху
Патријарх српски Порфирије стигао у Њујорк, посетио Саборни храм Светог Саве на Менхетну (ФОТО)© Српска православна црква

Патријарх српски Порфирије посетио је Саборни храм Светог Саве на Менхетну, у Њујорку, и упознао се са током радова на обнови и реконструкцији, саопштено је из Српске православне цркве.

Како се наводи, патријарх је рекао да је за протеклих 12 месеци, када је последњи пут био у овом храму, уложен велики труд који је донео видан напредак у радовима.

Патријарх српски Порфирије борави у посети Њујорку где ће сутра служити литургију у Саборној цркви Светога Саве на Менхетну и одржати више састанака посвећених наставку обнове Саборне цркве и парохијског дома у Њујорку који су оштећени у пожару на Васкрс 2016. године.

На аеродрому "Џон Ф. Кенеди" патријарха Порфирија су касно у петак дочекали протојереј-ставрофор, старешина Саборног храма Светог Саве на Менхетну Живојин Јаковљевић и председник црквене управе Вељко Добриловић, као и деца у народној ношњи која су хлебом и сољу пожелела добродошлицу патријарху, објављено је на Фејсбук налогу српског патријарха.

На основу одлука надлежних црквених органа, Црквено-школска њујоршка општина и парохија привремено су, у циљу превазилажења насталих проблема, поверене на духовно старање и управљање патријарху Порфирију.

Патријарх борави у посети Њујорку у пратњи протојереја-ставрофора професора Правног факултета у Крагујевцу Велибора Џомића и протођакона професора Богословског факултета у Београду Драгана Радића и подђакона Дејана Накића.

Сутра, 18. фебруара, после свете литургије која ће почети у девет часова, патријарх Порфирије председваће седницом њујоршке Црквено-школске општине. Саборни храм Светог Саве на Менхетну, у непосредној близини Емпајер стејт билдинга, спада у најлепше њујоршке богомоље, наводе из СПЦ.

Додају да је трудом светог епископа Николаја и тадашњег епископа америчко-канадског Дионисија откупљен 1943. године од Епископалне цркве од када је духовно сабиралиште и уточиште хиљадама избеглица и емигрантата који су после Другог светског рата стигли у Њујорк.

image