Србија и Балкан

"Коха": Балкан у запећку Минхенске безбедносне конференције, "деструктивни утицај Русије"

Осим отворених јавних дискусија, Минхенска безбедносна конференција још од Хладног рата позната је по разговорима иза кулиса о темама којих се носиоци власти клоне у јавности
"Коха": Балкан у запећку Минхенске безбедносне конференције, "деструктивни утицај Русије"© Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Минхен је и овог фебруара три дана заредом био поприште бројних дискусија о актуелној безбедносној ситуацији у свету.

Осим отворених јавних дискусија, Минхенска безбедносна конференција још од Хладног рата позната је по разговорима иза кулиса о темама којих се носиоци власти клоне у јавности.

Велики број важних учесника и ходници луксузног хотела пружају могућност за интимније разговоре далеко од знатижељних медија.

И док се председник Србије Александар Вучић састао са министром спољних послова Велике Британије Дејвидом Камероном и кинеским колегом Ванг Јием, делегацијом америчког Сената, као и са премијером Баварске Маркусом Седером, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти оптужио је, на састанку са делегацијом америчког Сената, Београд за проблеме настане због његове забране употребе динара.

Ипак, тема Косова и Метохије није била у првом плану, као ни сам Балкан, али је као главни узрок нестабилности на Балкану означен руски утицај, пише албанска "Коха".

"Русија делује не само против Украјине. Она је дестабилизујући фактор свуда у свету. Русија покушава да дестабилизује Балкан. Нису нам потребни нови састанци, али морамо одмах да подржимо Украјину и дамо јој оно што јој је потребно", рекла је данска премијерка Мете Фредериксен на панелу о безбедносној улози ЕУ.

Аналитичар и специјалиста за Западни Балкан Фрауке Себас каже за "Дојче веле" да прируски наратив у многим деловима Западног Балкана, посебно оним под утицајем Београда и даље представља велики проблем за безбедност.

"С обзиром на тренутну геополитичку ситуацију, блискост Русији и све отвореније непоштовање основних демократских вредности такође забрињавају. Јавна комуникација је све више антизападна, а Русија се све више приказује као најважнији савезник. Изгледи за придруживање ЕУ су изгубили кредибилитет, а самим тим и њихова ефикасност, што додатно ограничава утицај Запада", каже Себас.

Црногорски председник Јаков Милатовић каже да је утицај Русије у Црној Гори опао.

"Активности Русије у Украјини немају смисла. Моје мишљење је да је Русија изгубила свој утицај у Црној Гори", рекао је Милатовић на панелу.

image
VV inauguration
banner