Србија и Балкан

Руски амбасадор у Подгорици: Привреда Црне Горе губи због санкција Русији, а ми их нисмо ни осетили

Народ Црне Горе нико није питао о санкцијама Русији, као што их нико није питао ни за улазак у НАТО, каже амбасадор Маслеников
Руски амбасадор у Подгорици: Привреда Црне Горе губи због санкција Русији, а ми их нисмо ни осетилиGetty © Adel Omeragic/Anadolu Agency

Претходна црногорска влада под управом Дритана Абазовића постала је апсолутни шампион у рушењу руско-црногорских односа, по том питању учинила је више од посљедње две владе Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића, које су започеле овај процес, изјавио је амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников.

Он је за руски лист "Известија" казао да амбасада Русије већ другу годину ради "у најнеповољнијим условима које су црногорске власти безразложно створиле".

"У контексту 'епидемије' протеривања руских дипломатских службеника, која је захватила западне земље, смањење броја наших дипломата у Црној Гори на две јединице је и даље без преседана. Колико знамо, цела ова прича заснована је на апсолутно апсурдној идеји западних 'партнера' Подгорице да се кроз нагло смањење руског дипломатског присуства црногорски народ може натерати да 'престане да воли' Русију. Испоставило се да је идеја неадекватна и контрапродуктивна", каже Маслеников.

Напомиње да је упркос томе у протеклом периоду значајно је ојачала подршка црногорских грађана Русији. Уместо рада у амбасади у Подгорици, присуствује догађајима у бројним општинама широм Црне Горе, што је, каже амбасадор боље.

"На тај начин из прве руке учимо како Црна Гора живи и дише", казао је Маслеников.

На питање какве су перспективе за побољшање односа са Русијом, каже да је лопта на терену црногорске стране.

"Питање је да ли Подгорица разуме да ће односи са Русијом морати да се обнове ипак пре него што земља уђе у ЕУ. Иако актуелна политичка елита оставља утисак да ће она 'вратити по пријатељство' у тренутку кад ЕУ поново преокрене процес проширења или ако се – а то неће сигурно бити брзо – Црна Гора придружи ЕУ и дође до неизбежног разочарања због тога што су 'приступали једној ЕУ, а ушли у другу'", казао је руски амбасадор.

Маслеников је рекао да руководство Црне Горе, приступајући санкцијама ЕУ, није питало свој народ за мишљење.

"Исто тако, нико није питао за мишљење народ Црне Горе приликом уласка у НАТО. А јаз између онога што народ жели и оно што су потези црногорских власти према Русији је очигледан. И у руском и у црногорском друштву постоји веома велика жеља за нормализацијом наших односа и њиховим враћањем на ниво традиционално пријатељских и блиских", рекао је Маслеников.

Говорећи о могућности конфискације имовине Руса у Црној Гори, наводи да се Црна Гора тешко може сврстати у списак светских финансијских центара, те да Русија није држала своју финансијску имовину у Црној Гори.

"Што се тиче приватне имовине руских држављана, поједини домаћи медији су покушали да подигну нездраву атмосферу, приказујући да се наводно скоро 19.000 некретнина у власништву Руса у Црној Гори налазе под претњом конфискације. Али чак ни познате одлуке Европске уније, уз сву њихову међународну правну нелегитимност, не подразумевају конфискацију имовине било ком носиоцу руског пасоша", каже амбасадор.

Маслеников каже да Брисел не крије да је поновно интересовање за проширење на Балкану повезано са украјинском кризом, те да бројни црногорски политичари разумеју да ће тај ентузијазам нестати одмах након завршетка сукоба.

"Људи, који су сада на власти у Подгорици, млади су, неоптерећени политичким искуством из претходних скоро две деценије и чини им се реалним да се промакну у мало отворен прозор могућности. Овде не желе да примете да је садашња Европска унија већ престала и више неће ни бити успешна економска интеграциона заједница каква је била пре 2014. године", навео је Маслеников.

Говорећи о изјави црногорског премијера Милојка Спајића да праћење политике санкција које уводи ЕУ није донело Црној Гори никакву корист, Маслеников каже да је то занимљив став.

"У Подгорици је први пут на овако високом нивоу констатовано да прикључивање антируским мерама ЕУ није донело Црној Гори никакве дивиденде. Руске дипломате у Црној Гори стално о томе говоре још од 2014. године, откако се тадашња власт на челу са Милом Ђукановићем, придружила санкцијама Руској Федерацији, које су нелегитимне са тачке гледишта међународног права. С једне стране, свакако, добро је што је неко у руководству Црне Горе 'порастао' да јавно изнесе ову чињеницу", каже Маслеников.

Додаје да упркос тој изјави Спајића, тешко да ће Подгорица укинути санкције или макар одбити да се придружи новим мерама.

"У економској димензији, Русија није ни приметила њихове санкције. А за црногорску привреду губици су веома приметни — и то нам отворено потврђују представници домаћег бизниса, посебно туристичког, и обични грађани земље. Тема ових економских губитака веома је болна за црногорске власти, које не објављују никакве податке о томе, а могуће је да их и не прикупљају", казао је Маслеников.

image