Србија и Балкан

Питање кад ће динар сасвим нестати: Гужве у филијалама на КиМ, исплате до 10.000 динара (ВИДЕО)

"Са страхом лежем, са страхом устајем, бојим се како ћу прехранити децу, да ли ћу за коју недељу имати новца и за хлеб. Живот овде постаје неподношљив", каже јутрос за РТ Балкан један од Срба из Северне Митровице
Питање кад ће динар сасвим нестати: Гужве у филијалама на КиМ, исплате до 10.000 динара (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Дуги редови забринутих људи и гужве и данас су, као уосталом и последњих неколико недеља, испред шалтера Поштанске штедионице и Поште у српским срединама и јужно и северно од Ибра на Косову и Метохији.

Просветни радници у српском систему у дугим редовима сатима су јуче чекали како би од својих плата подигли са рачуна по 10.000 динара или 100 евра на колико је исплата ограничена, данас на рачуне стижу уплате за незапослене, са истим проблемима суочиће се и они.

"Јуче сам скоро два сата стајао у реду, на крају сам успео да подигнем 10.000 динара у готовини... Најгоре од свега јесте што после са тих 10.000 нисам знао куд ћу пре, у маркет, у апотеку, на пијац... Кући сам донео нешто хране у пар кеса, а остало ми је пар хиљада динара. А деца јутрос траже новац за ужину... Данас морам поново у ред, да чекам, гужве су огромне, и нико ми не гарантује да ћу успети да подигнем још 10.000", прича јутрос за РТ Балкан један од Срба, просветни радник из Северне Митровице.

Иако после уредбе Централне банке Косова која је ступила на снагу 1. фебруара и према којој је евро једино средство плаћања на КиМ, и којом је динар практично забрањен, тече некакав прелазни рок за прилагођавање Срба новом систему који би требало да траје до 1. маја, више од 80.000 Срба на Косову који живе од плата и пензија из Србије већ сада су у жестоким проблемима.

Најпре је почетком фебруара на југу заплењено четири милиона динара у готовини, новац је био намењен за пензије и социјална давања, прошле недеље на Јарињу су заустављена два вишемилионска динарска транспорта готовине из централне Србије на КиМ, па је динара све мање у оптицају, а и у трезорима Поштанске штедионице и Поште на Косову.

Колико, и до када ће успети да људима исплаћују и по 10.000 динара или по 100 евра дневно, такође, нико више не зна.

"Најтеже је пензионерима коју пензије примају на руке, болеснима, људима који живе од социјалне помоћи, онима који не могу да стоје у редовима, људима са посебним потребама. Ради се углавном о онима који немају никакве уштеђевине, који живе од пензије до пензије, од једне до друге исплате социјале. Врло брзо ти људи неће имати хлеба да једу, неће имати новца за лекове, за основне потребе", понављају јутрос наши саговорници из Северне Митровице.

Ситуација је сада таква да онима који раде у здравству, просвети, привременим органима, који примају пензије, социјална давања, родитељске и дечије додатке, накнаде за незапослене из буџета Србије, исплате лежу на рачуне, проблем је што људи све теже и теже могу да подигну те динаре или евре и то у ограниченим износима.

После затварања НЛБ Комерцијалне банке на КиМ, филијале Поштанске штедионице и Поште једине су које још на Косову исплаћују динаре. Испред ових филијала већ две недеље су дуги редови, а гужве су појачане од понедељка.

"Људи сада имају тек две могућности, и обе су неповољне. Једна је да стоје у редовима, узму тих 10.000 динара или 100 евра, и то ако дођу на ред, па сутрадан поново, мада, у сваком тренутку постоји опасност да вам на шалтеру кажу – нема пара. Друга могућност јесте да одете до Рашке, Врања, Куршумлије, да тамо подигнете новац, али, то кошта, како ће стари, немоћни, болесни да путују, да чекају на Јарињу, Мердару, Брњаку у дугим редовима", кажу наши саговорници.

Тешко је на северу КиМ, тешко је и у српским енклавама јужно од Ибра. Протеклих дана дешавало се да у поштама у неким од енклава динара уопште нема, да новца нема ни у ретким банкоматима. Људи су онда принуђени да иду у Северну Митровицу, да тамо, опет, чекају у редовима, друга могућност јесте да се запуте у централну Србију.

"Никакво решење није на видику. Не верујемо да ће Курти попустити и дозволити да нека количина динара уђе на Косово, отворено је питање до када ће нам исплаћивати и по ових 10.000 динара и кад ће рећи да новца, једноставно више нема, и, шта ћемо онда... Шта ће десетине хиљада пензионера, они који живе од социјалне помоћи, како ће људи купити хлеб, млеко, лекове... Са страхом лежем, са страхом устајем, како ћу прехранити децу, шта да радимо, шта нас чека", каже и јутрос један од наших саговорника из Северне Митровице, који, као и други, из страха не пристаје да му објавимо име.

Данас ће испред филијале Поштанске штедионице у Северној Митровици, чекати у редовима и пензионери, и корисници социјалне помоћи и запослени у просвети, здравству, чекати и истовремено протестовати, јер, овде живот за Србе постаје све неподношљивији. До крајњих граница.

image