Србија и Балкан

Курти опет бриљира: Динар није забрањен, грађани могу да га имају, само не могу њиме да плаћају

Односи са Вашингтоном нису угрожени након одлуке о укидању динара, тврди приштински премијер
Курти опет бриљира: Динар није забрањен, грађани могу да га имају, само не могу њиме да плаћају© Erkin Keci/Anadolu

Приштински премијер Аљбин Курти је, поводом изјаве помоћника америчког државног секретара Џејмса О'Брајена да је "одлуком о динару влада такозваног Косова довела у питање партнерство са САД", рекао да односи са Сједињеним Америчким Државама нису угрожени, преноси "Кљан Косова".

"Република Косово нема савезничког партнера или пријатеља као САД, тако је ја сматрам и сарађујем као премијер Косова. Централна банка Косова је представила план од 10 тачака за спровођење своје регулативе. Ми смо демократска република, влада се не преклапа са независним институцијама као што је ЦБК", казао је он.

Курти је истакао да међу ових 10 тачака као план рада за спровођење уредбе, ЦБК није предвидела никакве казнене мере.

"Тако да желимо да идемо даље без казни и инцидената. Уставност и законитост су мој приоритет, али истовремено бринемо и о миру и безбедности, бринемо и о добробити грађана Србије. Ја сам премијер који не жели да грађани имају мање новца него да имају више. Динар на Косову није забрањен, реч је само о динару као средству плаћања, а не о динару који грађани могу да имају. Не желимо да кажњавамо никога, ни на који начин, већ да направимо ову транзицију тако да свака трансакција буде легализована и формализована", поручио је он.

Он је истакао да је Косово захвално САД за сав допринос који је дала и даје у протеклих 25 година.

"Не верујем да грађани Србије то виде као проблем, али званични Београд, који не прихвата нашу независност, нити злочине почињене пре 25 година, је тај који доноси ове преапокалиптичке узбуне. Што се тиче ЦБК, што се тиче наше демократске изградње државе, што се тиче нашег финансијског система, ми смо захвални САД што су допринеле током ових 25 година ослобођеног Косова", рекао је Курти.

image