Србија и Балкан

Гускова: Москва високо цени патриотску позицију Додика, он разуме мисију Русије

Руски историчар и академик Јелена Гускова је навела да су се многи словенски народи већ помирили са судбином послушних робова, да неки још показују непослушност, али да се стално осврћу на западне господаре, колебају се, па да зато дрхте од сваког узвика
Гускова: Москва високо цени патриотску позицију Додика, он разуме мисију Русије© Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски историчар и академик Јелена Гускова оценила је да Срби одавно држе фронт против офанзиве Запада на Русију и да су они једини на Балкану који "иду против струје", и то захваљујући чврстом ставу председника Републике Српске Милорада Додика чију патриотску позицију Москва високо цени.

Гускова је навела да су се многи словенски народи већ помирили са судбином послушних робова, да неки још показују непослушност, али да се стално осврћу на западне господаре, колебају се, па зато дрхте од сваког узвика.

"А само су Срби у Републици Српској тврдоглави и неумољиви", рекла је Гускова, која је и сенатор Републике Српске и инострани члан Српске академије наука и уметности.

Изгледа, каже, да су они једини на Балкану који "иду против струје".

"Али, знамо да ће се ускоро ова 'светска струја' променити, распасти се на мале потоке и ускоро потпуно нестати. А пут који је изабрао чврсти српски народ довешће га до потпуне победе", нагласила је Гускова.

Према њеним речима, то се све дешава захваљујући патриотизму председника Додика, његовој непоколебљивој вољи и чврстом ставу да је само такав пут исправан у тешким условима свеопштег хаоса.

"Све будуће генерације Срба биће поносне на тај избор и то не само у БиХ, него и у Србији, Црној Гори и другим земљама", навела је Гускова.

Када се цели свет устремио против Русије, истакла је Гускова, председник Српске не одступа од своје позиције пријатељства са Москвом и Минском.

"Његови сусрети са председником Русије Владимиром Путином су редовни, стабилни и изузетно важни за обе стране. Током последњег сусрета у Казању оба председника су потврдила да су разговори на високом нивоу, не само стални, него и конструктивни", рекла је Гускова.

"Додик разуме мисију Русије"

Она је указала на то да Москва високо цени патриотску позицију Додика и зато је одликован руским Орденом Александра Невског за велики допринос развоју сарадње Русије и БиХ и јачање партнерства са Републиком Српском.

"Према мишљењу председника Српске, то ће дати снагу српском народу у Републици Српској. Додик разуме мисију Русије у овом сложеном историјском тренутку", навела је Гускова.

Она је истакла да и Руси схватају значај историјске мисије Републике Српске која је спремна да предводи фронт оних који теже промени политике и циљева ЕУ, која не уводи санкције Русији, не жели да уђе у НАТО и подржава борбу против нацизма.

"Заједно смо непобедиви", поручила је Гускова.

Председник Републике Српске Милорад Додик предводио је делегацију Српске у вишедневној посети Руској Федерацији где се састао са руским председником Владимиром Путином. Делегације Српске претходно је боравила у Белорусији где се састала са државним врхом, са председником Александром Лукашенком на челу.

image