Економија

Министар Минић за РТ Балкан из Белорусије: Наставак изузетно добре сарадње помаже нашем тржишту

Традиционално добри односи између Републике Српске и Белорусије постају све чвршћи, а темељи сјајних односа засновани су на сарадњи и међусобном уважавању, али и борби за праведнији, мултиполарни свет
Министар Минић за РТ Балкан из Белорусије: Наставак изузетно добре сарадње помаже нашем тржиштуGetty © Globallook/Guo Feizhou/Xinhua

Белорусија је спремна да допринесе развоју Републике Српске, нарочито у области пољопривреде, открива за РТ Балкан министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

У Минском тракторском заводу одржан је састанак где се производи легендарни трактор "Беларус", а програм пољопривредне механизације ове фирме биће обухваћен додатним подстицајним средствима Владе Републике Српске, како би се помогло пољопривредницима из Српске.

Механизација из Белорусије већ је у широкој употреби у Републици Српској, а сада је договорен још бољи аранжман за домаће пољопривреднике.

"Сада смо експлицитно договорили линију од пет милиона долара са значајним учешћем Владе РС, као и председника Српске. Из кабинета председника била би издвојена додатна средства и на основу предложеног споразума две владе – подстицајна средства за набавку ове механизације, уместо 40 одсто колико је сада у нашем правилнику, износила би 60 одсто, што значи да би пољопривредници набављали механизацију за само 40 одсто од тржишне цене", наводи Минић.

Традиција набавке пољопривредне механизације из Белорусије је таква да у Републици Српској, али и у Србији, већ постоји дистрибутер, али и резервни делови, као и све потребно за рад. 

"Мислим да је ово надоградња изузетно доброг споразума и сарадње коју смо имали, као она коју смо имали и са Мађарском, када је председник Додик договорио посебну линију за мађарске производе који су се односили на прикључне уређаје, тракторске приколице, прскалице, и тако даље", указује наш саговорник, истичући:

"Све ово, заједно са подстицајним мерама владе доприноси томе да наши пољопривредни произвођачи могу максимално да примене агротехничке мере, уз велику ефективност, што доприноси конкурентности на тржишту."

Поред механизације, односно технологије коју ће увозити из Белорусије, Минић наглашава да је и "наука веома значајна". 

Наиме, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске спремно је да усвоји нова знања којима располажу у Белорусији како би унапредили производњу воћа, поврћа, житарица, као и млека. 

"Храна и енергија представљају моћ, богатство и независност долазе из ова два ресурса. Желимо да пољопривредну производњу у Републици Српској максимално подстакнемо. На пример, данас су ме контактирали наши млекари, који су рекли да постоји и део технолошке опреме која се односи на млекарство", наводи министар Минић.

План је, након истраживања потражње и потреба произвођача млека из Републике Српске у јуну на сајму пољопривреде у Белорусији, како наводи министар, да буде објављен позив за подстицаје. 

"Тај позив и подстицаји биће одвојени од регуларног позива у оквиру министарства", указује Минић, наводећи да се ове године уз подстицаје министарства улази и у други круг подстицаја из Мађарске, као и подстицаје за механизацију из Белорусије. 

Оно што мањка Републици Српској је прерађивачка индустрија, а Минић указује да је неопходно радити и на томе, те подстицати нпр. млекаре да производе  сир, који је у дефициту, како би се задовољила потражња. 

"Научили смо од Белоруса да ја значајно не зависити од иностраног тржишта и увоза. Када су Белоруси погођени тешким санкцијама, они се нису обесхрабрили, већ су улагали у домаћу производњу и унапређивали је тако да сада готово ништа не морају да увозе, а имају довољно производа које могу и да извозе", наводи Минић.

Разговори који су данас вођени у Минску укључивали су и разматрање употребе белоруских семенских стрних жита, примене њихове семенске производње, као и примене њихових хербицида. 

Аналитичар Радомир Нешковић за РТ Блакан оцењује да су састанци делегације Републике Српске предвођене председником Милорадом Додиком са белоруским председником Александром Лукашенком и његовим тимом значајни и да само могу допринети развоју Републике Српске.

"Овако нешто предвиђено је и Дејтонским споразумом, штавише, пожељно је", указује Нешковић. 

Он истиче да су Белорусија и Русија традиционални партнери и савезници Републике Српске, али и да Српска својим повољним аранжманима помаже у Босну и Херцеговину, па не види да би икоме ова сарадња могла да засмета. 

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се данас са председником Белорусије Александром Лукашенком у Минску, након чега се обратио медијима.

"Захвалио сам за подршку Републици Српској. Разговарали смо о привредној сарадњи и настављамо да сарађујемо", истакао је Додик након састанка.

Навео је да постоји разумевање и по питању санкција које је увео Запад. 

"Поздрављам начин на који Белорусија функционише упркос санкцијама. И Српска је у сличним околностима, али уз јасну визију и одлучно вођство, напредак је видљив", истакао је Додик, напоменувши да Српска и БиХ нису увеле санкције Белорусији, преноси бањалучка Алтернативна ТВ.

image