Србија и Балкан

Предузетник са Космета одбија да прими хрватску возачку дозволу јер пише да је Ђаковица део Србије

У хрватском документу, у делу у којем се наводи држава у којој је положио возачки испит, пише: "Ђаковица, Србија"
Предузетник са Космета одбија да прими хрватску возачку дозволу јер пише да је Ђаковица део Србијеwww.globallookpress.com © © Jasper Jacobs

Енгјел Љекај, предузетник са Космета који живи у Хрватској и има хрватско држављанство, одбија да преузме возачку дозволу коју је издало Министарство унутрашњих послова те земље, јер за његово родно место Ђаковицу у том документу пише да је у Србији.

У хрватском документу, у делу у којем се наводи држава у којој је положио возачки испит, пише: "Ђаковица, Србија".

Љекај, који живи у околини Пуле, због тог случаја обратио се за помоћ Амбасади тзв. Косова у Загребу, али каже да је одговор који је од њих добио "био депримирајући", преноси "Репортери".

Према његовим речима, амбасада Косова га је упутила да прихвати документ у коме је Ђаковица представљена као град Србије.

"Из конзуларног одсека амбасаде ми је на хрватском језику саопштено да 'што се тиче хрватских докумената, треба да се придржавате упутстава која су вам дали у Министарству унутрашњих послова'", наводи Љекај.

Одговор му је стигао имејлом и у њему је, како додаје, писало следеће: "већ имате хрватску возачку дозволу, па урадите како вам је речено из МУП-а и писмено се обратите надлежним институцијама".

Енгјел Љекај у писму амбасади тзв. Косова у Загребу наводи да му је возачка дозвола први пут издата 1997. године, у Ђаковици, где је и рођен и положио возачки испит.

image