Србија и Балкан

Захвално Косово: Бисерна огрлица Олбрајтове, споменик од шест метара Клинтону и израз љубави Куртију

Бивша америчка државна секретарка, по злу чувена међу Србима, добила је пре који дан други по реду споменик на Косову, овај пут у Србици
Захвално Косово: Бисерна огрлица Олбрајтове, споменик од шест метара Клинтону и израз љубави Куртију© Erkin Keci / Anadolu Agency

Аљбин Курти, актуелни премијер Косова, иако жив и здрав и у одличној форми, пре неколико дана добио је споменик у селу Преране код Подујева и тако се, уз америчке званичнике и Ругову и Јашарија, уврстио у плејаду "косовских очева и мајки" који су од рата 1999. и од стицања тзв. "независности" награђени споменицима, или барем именима улица и булевара широм Косова и Метохије.

За ову, 16. годишњицу самопроглашене "независности", још једним спомеником на КиМ награђена је и, за Србе по злу чувена америчка државна секретарка Медлен Олбрајт која је у јужној српској покрајини, међу Албанцима, далеко познатија као – "албанска мајка".

Од ово двоје далеко заслужнији за "косовску независност", бивши амерички председник Бил Клинтон ове године, колико се зна, није на Космету добио ни један споменик, али, он споменик, као и булевар са својим именом, има у Приштини још од 2009. године.

Још један споменик на КиМ за годишњицу тзв. независности добио је Адем Јашари, оснивач злогласне УЧК, који је погинуо почетком марта 1998. у Преказу, као терориста, у сукобу са легитимним, званичним снагама безбедности државе Србије. "Оцу Косова", "легендарном команданту", споменик је ове године откривен у јужном делу Косовске Митровице, где Јашари одавно има свој трг. На том тргу Јашарија, надомак Северне Митровице, у по дана у по ноћи, могу се сем застава Албаније и Косова, заставица УЧК, пазарити и заставе и остали сувенири са ознакама САД и ЕУ, па се може очекивати да неке од следећих година, за неку од округлих годишњица можда, на том тргу буде подигнут и споменик Билу Клинтону, већи него у Приштини. Онај у Приштини висок је, иначе, са постаменотим, шест метара, а сам приказ Клинтона три и по метра, и на њему је Бил како у руци држи фациклу, односно документ којим је одобрен улазак НАТО трупа на Косово.

Што се споменика Куртију тиче, откривање је ових дана пропраћено и извесним контроверзама. Толиким да су у одбрану овог чина извесног Сабахудина Уке, Албанца са Косова са пребивалиштем у Шпанији, морале да се укључе и извесне фактчекерске организације. Наиме, неки српски медији, а то је касније поновио и председник Србије, објавили су како је Курти сам себи подигао споменик код Подујева, што, разјаснили су фактчекри, просто није истина.

Споменик Куртију није подигао Курти, него – Сабахудин Ука, разјаснили су поменути власници тапије на истину. Како је то промакло наведеним медијима и председнику Србије, није познато. А тај Ука, одмах пошто је споменик косовском премијеру откривен, уз певаче уживо и плес на тргу испред споменика, изјавио је да му је "идеја синула још пре три године, када је Курти победио на изборима".

Сем овог, Ука је још додао да није знао "како да му (Куртију) искаже љубав", и да је споменик "прави начин", те да је Курти, тренутно – "јачи него што јесте".

Српски медији пренели су у међувремену и да је споменик откривен на сам Дан заљубљених, у присуству тридесетак мештана села Преране, да је говор Уке био патетичан, и да га је споменик и уређење трга коштало – 70.000 евра.

Што се споменика Медлен Олбрајт, који је 16. фебруара ове године у знак захвалности, откривен у Србици, колико се зна, то је најмање други по реду споменик Олбрајтовој на Космету. Први је откривен 12. јуна 2019. године када су у Приштини, сем бивше секретарке боравили и бивши председник Клинтон, ганерал Весли Кларк, виђен је и Еди Рама а Вилијем Вокер тог дана није примећен у Приштини. Вилијем, иначе, већ има споменик на Косову, у Рачку, наравно, а у више косовских градова, као што доликује и улице.

Како су тог дана пренели медији, споменик је откривен пошто су Клинтон, Рама, Олбрајтова и Кларк у пратњи актуелног хашког заточеника, тада председника Косова - Хашима Тачија, прошетали од Трга Скендербег до трга "Олбрајт" где је споменик подигнут.

У самој Приштини тог дана било је празнично расположење, град је био окићен безбројним америчким и албанским заставама, старији Албанци су плакали од среће и љубили заставе Америке. На тргу је развијена огромна застава Америке, по крововима околних зграда били су распоређени снајперисти, а на свечаности су говорили Клинтон и Олбрајтова.

Догађај је добио толики регионални значај и постао толико познат, да је после смрти Олбрајтове, током борби за њено политичко наслеђе, на Фејсбуку објављена фотографија откривања споменика у Приштини, са назнаком да се то догодило на Цетињу. Поново су морали да реагују горе поменути фактчекери који су после увида у документацију и сајт "Данаса" установили да је споменик откривен у Приштини а не на Цетињу, како су неки објавили и како би неки волели. Иначе, споменик Олбрајтове у Приштини је у природној величини, са бисерном огрлицом и брошем.

Поменути споменик има, иначе, и ширу симболику која говори о континуитету америчке политике према Србији. Да би се, рецимо, из правца Скопља стигло у центар Приштине, где је, поред осталих споменик Олбрајтовој, као и до споменика "Новорођенче", пролази се улицом Џорџа Буша, као и магистралним путем Бајдена, даље Булеваром Била Клинтона, који пресеца улица Боба Дола.

Симболично, у знак захвалности, наведени тргови, улице око споменика, стално су, и у обичне дане, не само на годишњице, окићени посебно заставама Америке. Тих застава, на безброј места, има и поред пута од Северне Митровице према Истоку, рецимо, по Приштини. По околним градовима могу се на много места видети и умањене копије Кипа слободе, домови богатих који личе не Белу кућу и Вашингтону.

У своје време, одмах после прославе двадесете годишњице доласка америчких трупа и отварања Бондстила, млади Албанци могли су у Приштини да обучавају вожњу аутомобила, не тенкова, у школи која се звала "Весли Кларк", а младе Албанке да се обуку у бутику фине, скупе робе под именом "Хилари Клинтон", објављено је својевремено.

Пре три и по године, близу Гњилана подигнут је и споменик Боу Бајдену, преминулом сину садашњег америчког председника Џоа Бајдена. Споменик млађем Бајдену, који је својевремено служио на Косову и преминуо 2015. од канцера, откривен је у знак његове "солидарности и посвећености Косову". Пут у близини Бондстила, дуг 35 километара носи такође име млађег Бајдена. Што се Срба тиче, син америчког председника остао је запамћен по изјави да су они "геноцидни насилници".

Овогодишња серија откривања споменика на Космету завршена је новим спомеником Адему Јашарију у Јужној Митровици. На свечаности, млади Албанци махали су безбројним албанским и америчким заставицама. У знак огромне захвалности.

image