Србија и Балкан

Брнабић поводом друге године СВО: Надам да ће брзо доћи мир, то ми је највећа жеља

Званичан став Србије је да остане неутрална у сукобу Русије и кијевског режима. Упркос притисцима са Запада није се прикључила санкцијама Русији, али је помогла избеглицама из Украјине и слала помоћ народу у подручјима захваћеним сукобом
Брнабић поводом друге године СВО: Надам да ће брзо доћи мир, то ми је највећа жеља© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bg

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас на отварању изложбе фотографија које приказују хуманитарну помоћ коју су ЕУ и Србија упутиле Украјини, да та земља може да рачуна на помоћ и подршку Србије.

Званичан став Србије је да остане неутрална у сукобу Русије и кијевског режима. Упркос притисцима са Запада није се прикључила санкцијама Русији, али је помогла избеглицама из Украјине и слала помоћ народу у подручјима захваћеним сукобом.

"Надам се да ћете видети мир у блиској будућности, а свакако у сваком тренутку рачунајте на нашу помоћ и подршку и да смо ту уз вас као пријатељи и браћа јер нама је Украјина пријатељ, а украјински народ - братски народ", рекла је Брнабић на отварању изложбе у ЕУ центру у Београду поводом двогодишњице од сукоба у Украјини.

Како је додала премијерка Брнабић, Србија подржава Украјину на европском путу и да је спремна да помогне на техничком нивоу.

"Трудили смо се да помогнемо колико год можемо у ове две године и кроз директну финансијску помоћ од три милиона евра које смо донирали за децу Украјине и још 1,5 милиона евра за интерно расељене", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је Србија послала 14 камиона помоћи за украјински народ, лекова, филтера за воду, ћебад и све друго што је могла да набави, а донирала је и два санитетска возила.

"Надам да ће брзо доћи мир и то ми је највећа жеља и нада", рекла је Брнабић.

На основу одлуке о пружању привремене заштите расељеним лицима која долазе из Украјине, Влада Србије је у 2022. години издвојила око 98 милиона динара, а у 2023. години око 118 милиона динара.

Такође, упутила је донацију - три милиона евра за помоћ деци и расељеним лицима унутар и ван Украјине, кроз УН систем и донирала два санитетска возила у вредности 300.000 евра, као и електро-енергетску опрему од изузетног значаја, наводе у ЕУ центру.

image