Србија и Балкан

"Марш солидарности са Украјином" у Београду: Више западних амбасадора него грађана

Међу стотинак учесника који су прошетали од Пионирског парка до Трга републике су били представници дипломатског кора: амбасадори Израела, Шведске, Немачке, Италије и других земаља које помажу Украјини
"Марш солидарности са Украјином" у Београду: Више западних амбасадора него грађана© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Стотинак грађана окупило се, поводом две године Специјалне војне операције у Украјини, на Тргу републике у Београду где су се, између осталих обратили амбасадор Украјине у Србији Владимир Толкач и шеф делегације ЕУ Еменуеле Жиофре, а присутан је био велики број западних дипломата.

Толкач је рекао да се пре две године завршила ера у којој је "Украјина покушавала да пронађе компромис са Русијом", додајући да је од 2014. године постало јасно да се, након револуције, Украјина неће вратити у "московске окове" и да је "рат био неминован".

Украјински амбасадор није пропустио прилику да званичну Москву назове "злочинцима из Кремља" и оптужи Владимира Путина за "геноцид над украјинским народом". И овај пут амбасадор Толкач је "заборавио" да спомене терор који је нацистички кијевски режим годинама вршио над руским и неукрајинским становништвом у Украјини.

Толкач је рекао да је потребно да се пронађе нова формула односно механизам заштите од "агресора".

"Украјина се захваљује међународној коалицији помоћу које је опстала. Русија је спремна на дуг и мукотрпан рат који ће исцрпети Украјину и ако желимо да се боримо против диктатуре и тоталитаризма треба да побољшамо своју ефикасност, односно не треба да дамо Украјини да изгуби рат", рекао је Толкач.

Како је рекао, "осећа да и у Србији има људи који подржавају Украјину и Русију виде као агресора", што је прилично храбра изјава, с обзиром на повезаност Срба са братским руским народом.

Истраживања кажу да готово 80 одсто Срба не подржава чак ни помисао на било какво увођење санкција Русији због сукоба у Украјини. Не само да се 80 одсто грађана Србије противи санкцијама, него и када је питање мало заоштрено: да ли их треба увести уколико би нам ЕУ запретила санкцијама ако то не учинимо, проценат и даље остаје већински.

Емануел Жиофре је рекао "да је Европска унија је решена да стоји уз Украјину колико год буде потребно и да пружи и финансијску и војну помоћ како би Украјинци остали искрени према свом циљу". Жиофре је истакао да је циљ "слобода и чланство Украјине у ЕУ".

Учесници скупа су претходно прошли од Пионирског парка до Трга републике, шетњом под називом "Марш солидарности са Украјином", а били су присутни амбасадори Израела, Шведске, Немачке, Италије и других земаља које помажу Украјини.

image