Србија и Балкан

Дачић: Упутићемо протестну ноту Загребу због речи Грлића Радмана

У Хрватској се систематски годинама уназад гради атмосфера мржње према Србији и српском народу, сматра српски шеф дипломатије, те додаје да нико нема право, а најмање Хрватска да се брутално меша у унутрашње ствари суверене и независне државе
Дачић: Упутићемо протестну ноту Загребу због речи Грлића Радмана© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић најоштрије је осудио "срамотну изјаву" шефа хрватске дипломатије Гордана Грлића Радмана да председник Србије Александар Вучић "може бити трабант и сателит Русије, али да се неће допустити утицај Руса или други малигни утицаји који би нарушили стабилност Западног Балкана", те најавио – протестну ноту Министарства спољних послова Србије Хрватској.

"У Хрватској се систематски годинама уназад гради атмосфера мржње према Србији и српском народу. Само један од таквих примера је изјава хрватског министра спољних послова Грлића Радмана, којом напада Србију и председника Александра Вучића. Нико нема право, а понајмање Хрватска, да дели лекције и брутално се меша у унутрашње ствари Србије. Србија је земља која води суверену и независну спољну политику, која је у интересу искључиво наших грађана и нашег народа", навео је Дачић.

Истичући да "Србија и Вучић нису ничији трабанти", Дачић је саопштио да "хрватски министар није научио лекције из историје, па заборавља, или би желео да се заборави, да је Хрватска била највернији трабант Аустроугарске и нацистичке Немачке, са Независном Државом Хрватском, која се борила чак и после Хитлеровог самоубиства, све до 15. маја, шест дана после капитулације Немачке".

"Били су као трабанти већи нацисти од нациста. Ми смо слуге само Србије и наших грађана", написао је Дачић.

Према његовим речима, Министарство спољних послова Србије најоштрије осуђује ову срамотну изјаву Грлић Радмана и упутиће Хрватској протестну ноту.

Вучић: Хрватски министар се брутално меша у унутрашње ствари Србије

Реагујући на изјаву Грлића Радмана, Вучић је истакао да хрватски министар спољних послова не само да се меша у унутрашње ствари Србије већ вређа српски народ и прети грађанима Србије.

"Хрватски министар не само да се брутално меша у унутрашње ствари Србије већ по обичају лаже и вређа српски народ и прети грађанима Србије. Грлић Радман је једно у праву, можда сам ја нечији трабант, можда и вартбург, можда и фића, али никада нисам био ничији потрчко и слуга, што се за Грлића Радмана не може рећи. Да не идем далеко у прошлост, било би сувише болно", написао је Вучић на Инстаграму.

Спорне речи хрватски министар је изнео гостујући у суботу, 24. фебруара, на тамошњој телевизији Н1, када је рекао и да су грађани Србије једно, а друго Вучић и његова политика која, по његовим речима, мора да се одлучи "на којој ће столици седети", те да није удобно седети на две столице.

Брнабић: Не могу да поднесу што Србија напредује

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас да је председник Србије Александар Вучић "најгора ноћна мора" министра спољних послова Хрватске Гордана Грлић-Радмана и људима попут њега јер не могу да поднесу то што Србија напредује, економски јача и води сопствену политику.

"Александар Вучић је најгора ноћна мора за Грлић-Радмана и за све те у Хрватској, зато што не могу они њему да опросте што он седи на српској столици. Не могу то да опросте. Они желе да у Србији буду они који не седе на српској столици, него седе на њиховој столици. Па ми тако морамо да изаберемо столицу Истока или Запада. Русије или ЕУ", рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Брнабић је изјавила да су они у Хрватској "обожавали Бориса Тадића као председника Србије" који никада није причао о проблемима Срба у Хрватској, о страдањима Срба у Хрватској, никада није тражио да посети Јасеновац.

image