Србија и Балкан

Дачић: САД би да буду кључни партнер Србије, али под једним условом – да признамо Косово

Дачић сматра да би вођење земље у том смеру изазвало велико незадовољство грађана Србије
Дачић: САД би да буду кључни партнер Србије, али под једним условом – да признамо Косово© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

САД настоје да буду кључни партнер Србије, али да је услов за то да се званични Београд сложи са њиховим ставом о Косову, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић сматра да би вођење земље у том смеру изазвало велико незадовољство грађана Србије.

"Није спорно да САД желе да им будемо кључни партнер, али под условом да се сложимо с њиховим ставом о Косову. Кажу нам да не причамо о прошлости и ми треба да кажемо у реду. Да Вучић каже да нећемо да се бавимо Косовом, признаћемо га, пустити у УН и били бисмо лидер. А наш народ би нас проклињао", указао је Дачић за Курир ТВ.

Указује на то да се Запад правда како нема механизама да притисне приштинског премијера Аљбина Куртија, а има да се истражују избори у Србији.

Осврнуо се и на однос са опозицијом и њиховим састанцима са европским представницима и нагласио да такво понашање наноси штету Србији.

"Немогуће је да дође неко из Брисела и каже довели смо вам новог председника или премијера. Не, прво морате да победите на изборима, а не да се свидите Виоли фон Крамон или онима који немају никакве везе са Србијом. Све док то не схвате, они су далеко од реалности и наносиће штету Србији. Они желе да институције буду паралисане и не раде. Видели сте како су се понашали на првој седници парламента где су верификовани мандати", истакао је Дачић.

Оцењује да таквим понашањем опозиција у Србији пружа подршку Приштини.

"То је опањкавање Србије и подршка Куртију, па то су све теме које нису нове. Ја сам учествовао у преговорима са опозицији, све смо њихове предлоге прихватили. Па ни ја нисам задовољан резултатима избора, па нисам тражио никакву истрагу", закључио је министар.

image