Србија и Балкан

Дежурају косовски специјалци: Кфор се повукао испред зграде СО Звечан

Иначе, припадници КФОР-а били су стационирани испред зграде СО Звечан од 29. маја прошле године, када су у зграду упали припадници специјалних јединица косовске полиције који су онемогућили Србима, запосленим у локалној администрацији да дођу до својих радних места
Дежурају косовски специјалци: Кфор се повукао испред  зграде СО Звечан© Зоран Шапоњић

Припадници Кфора повукли су се јутрос нешто пре девет сати са положаја испред зграде СО Звечен у центру овог градића на северу Косова и Метохије. У згради СО и испред зграде од јутрос су само припадници специјалне полиције из Приштине са дугим цевима. У близини су јутрос виђена и два официра Еулекс полиције.

Пре нешто мање од месец и по дана припадници КФОР-а повукли су се и испред  зграде СО Лепосавић на северу Косова и Метохије. Из КФОР-а тада је објашњено да ова "мисија, предвођена НАТО-ом, има флексибилан положај на терену, који се редовно прилагођава, на основу процене безбедносне ситуације".

Иначе, припадници КФОР-а били су стационирани испред  зграде СО Звечан од 29. маја прошле године, када су у зграду упали припадници специјалних јединица косовске полиције који су онемогућили Србима, запосленим у локалној администрацији да дођу до својих радних места.

Тада је испред зграде СО дошло до великих сукоба припадника Кфора и Срба када је на једној и на другој страни било више повређених, од тога један Србин рањен је бојевом муницијом.

Запослени у згради СО Звечан и даље немају приступ радним местима. Испред зграде у центру Звечана јутрос је једно борбено оклопно возило косовске полиције а прилаз  згради запречен је металном оградом.

image