Србија и Балкан

"Блумберг": Си Ђинпинг долази у Србију, прошли пут у Европи био у Русији

Председник Вучић је рекао да још не може да говори о датуму доласка кинеског лидера
"Блумберг": Си Ђинпинг долази у Србију, прошли пут у Европи био у РусијиGetty © Pool / Pool

Кинески лидер Си Ђинпинг посетиће Србију током ове године, а то би била његова прва посета Европи након четири године, изузимајући искорак у марту 2023. када је био у посети код руског председника Владимира Путина, пише "Блумберг".

Док су односи Пекинга и Европе нарушени због трговинских спорова и сукоба у Украјини, Кина и Србија су током последњих година побољшавале своје односе.

Кинески државни медији често су извештавали како је Пекинг помагао Србији током пандемије и о томе како је Вучић бранио строгу политику "нултог ковида" ове азијске земље.

Си и Вучић су се састали у октобру прошле године на међународном форуму "Појас и пут" у Пекингу, када је кинески лидер је Србију описао као "челичног пријатеља", а две земље су потписале споразум о слободној трговини.

У децембру је кинеска централна банка саопштила да ће нови клириншки аранжман у кинеском јуану са Србијом помоћи предузећима и финансијским институцијама да користе валуту за више прекограничних трансакција. Пекинг промовише већу употребу своје валуте у покушају да смањи зависност од долара.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић је, током говора у кинеској амбасади, рекао да је добио потврду у разговору са министром спољних послова Кине Ванг Јием, да још не може да говори о датумима, али да ће то бити током ове године.

Председник је истакао да ће се потрудити да кинески лидер буде дочекан у доброј атмосфери и на најлепши могући начин.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг, када је упитана о посети током редовне конференције за штампу у Пекингу у уторак, рекла је да нема никакве информације, преноси "Блумберг".

Сијево последње путовање у Европу пре Русије било је 2019. године када је посетио Грчку, што је било неколико месеци пре него што је глобална пандемија затворила границе Кине на три године.

image