Србија и Балкан

Вучић: Си Ђинпинг до краја године долази у Србију

Председник Србије је рекао да су односи Србије и Кине добили нови квалитет заједничким залагањем у готово свим областима и да су на историјском врхунцу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на свечаности коју је приредио за амбасадора Кине у Србији Ли Минга у Вили Мир, поводом обележавања лунарне Нове године, да је добио потврду да ће ове године нашу земљу посетити председник Кине Си Ђинпинг.

"И желим сада пред свима да и јавно кажем да сам добио потврду у разговору са великим кинеским директором и министром спољних послова Вангијем, да ће ове године нашу земљу, дакле у години дрвеног змаја, посетити наш искрени пријатељ и велики лидер, не само Народне Републике Кине, већ рекао бих један од најзначајнијих светских лидера, наш искрени пријатељ којег желимо да дочекамо у најбољој атмосфери и на најлепши могући начин Си Ђинпинг", рекао је Вучић у обраћању.

Председник је рекао да још не може да говори о датуму посете, али је поручио амбасадору Кине да ће Србија дати све од себе да кинески гости буду задовољни и истакао да можемо да се похвалимо српском добродошлицом и српским гостопримством.

Он је поручио амбасадору Кине да ће Србија дати све од себе да кинески гости буду задовољни и да можемо да се похвалимо српском добродошлицом и српским гостопримством.

"За добре жеље никад није касно, иако је кинеска лунарна Нова година ступила 10. фебруара, данас на измаку празника упућујем вам срдачне честитке и најбоље жеље за напредак Кине и благостање кинеског народа", рекао је Вучић на почетку обраћања.

Навео је да, змај, како кажу, симболизује благост и племенитост, а дрво раст и еволуцију.

"Уверени смо да ће ваша земља у години 'Дрвеног змаја' са истом снагом и мудрошћу наставити путем напретка", рекао је Вучић и истакао да снажно верује у будућност односа Србије и Кине.

Он је рекао да су односи Србије и Кине добили нови квалитет заједничким залагањем у готово свим областима и да су на историјском врхунцу.

"За даље јачање сарадње, посебно на економском плану, од изузетног значаја је недавно потписани споразум о Слободној трговини са Народном Републиком Кином, на који смо ми у Републици Србији изузетно поносни. Желим овом приликом да вам се захвалим на снажној подршци у очувању територијалног интегритета Републике Србије, поштовању норми међународног јавног права и повељи Уједињених нација. Република Србија увек ће доследно поштовати принцип једне и јединствене Кине и увек можете рачунати на подршку наше земље", поручио је Вучић.

Напоменуо је да су три кинеске компаније три највећа извозника из Републике Србије и да значи да, како је рекао, у огромној и фантастичној мери Кинези доприносе развоју и напретку наше земље.

Он је још једном захвалио Кини за то што је у тешким тренуцима била уз Србију.

"Можете да рачунате, ми смо мала земља, али тај глас за поштовање правила и међународног јавног права, повеље УН, али глас и за пријатељство у тешким тренуцима увек ћете имати у нашој Србији", поручио је Вучић.

Челично пријатељство подигнути на још виши ниво

Амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ли Минг рекао је данас поводом прославе лунарне Нове године да две пријатељске земље треба да уложе још више снаге у промовисање кинеско-српске сарадње и челично пријатељство подигну на још виши ниво.

"Веома смо дирнути и почаствовани што нам је данас председник Вучић, одвојивши своје драгоцено време усред државних обавеза, приредио пријем на високом нивоу кинеске Нове године Змаја", рекао је Минг у Вили Мир.

Навео је да Вучић тиме показује пријатељство према кинеском народу, придаје велику важност односима Кине и Србије и исказује љубав према кинеској култури као и поверење у рад амбасаде и кинеских компаније што је, према речима Минга, велики подстицај.

"Односи наше две земље под стратешким вођством два лидера и личним залагањем, непрекидно доносе богате производе. У октобру прошле године председник Вучић је, предводивши српску делегацију учествовао на Трећем међународном форуму 'Појас и Пут' и састао се са председником Кине Си Ђинпингом", рекао је он.

Подсетио је и да су почетком ове године двојица председника у неколико наврата разменили честитке изражавајући тада најсрдачније празничне жеље.

"Наша економско-трговинска сарадња такође је просперитетна, а укупан износ робне размене у прошлој години премашио је 6,1 милијарду америчких долара док су кинеске компаније три највећа извозника Србије, чиме доминирају у извозу остварујући обострану корист", рекао је Минг.

image