Србија и Балкан

Дрецун: Не постоји подршка Запада да се заустави укидање динара на КиМ

То што Приштина ради против интереса и опстанка нормалног живота српског народа је заправо њен најјачи адут у притиску на Београд, упозорава Милован Дрецун
Дрецун: Не постоји подршка Запада да се заустави укидање динара на КиМ© A.K./ATAImages

Доскорашњи председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун изјавио је данас да не постоји подршка водећих западних држава да се заустави процес укидања динара на тзв. Косову, као и да све што се ради против опстанка српског народа у јужној српској покрајини служи као притисак на политику Београда.

Како је навео за Танјуг, то се ради јер се од Београда траже политички уступци који су везани за француско-немачки предлог споразума.

"Председник Вучић је био у праву када је рекао да се Приштини толеришу такви потези све до границе када не би постојала опасност да изазове реакцију Београда", рекао је Дрецун.

Дрецун је истакао да то што Приштина ради против интереса и опстанка нормалног живота српског народа је заправо њен најјачи адут у притиску на Београд.

"Запад то толерише, али неће дозволити да се пређе граница, као што би рецимо било масовно етничко протеривање, довршавање етничког чишћења уз масовну употребу силе, јер би то онда могло да изазове реакцију Београда. И то је граница која се Куртију не дозвољава", нагласио је Дрецун.

Додао је да су изјаве које стижу из Приштине контрадикторне, као и да је чињеница да је покушај укидања динара у јужној српској покрајини договорен са западноевропским државама.

"Имате званични изјаву где се каже да су званичници из Приштине разговарали са Квинтом пре тога. Онда имате изјаве америчких званичника који кажу да они не оспоравају ауторитет и право тзв. Централној банци Косова да доноси одлуке, нити Приштини. Једино кажу да су само пожурили са применом, да су нагло променили политику која је била договорена", казао је Дрецун.

Он истиче да нема назнака да ће се та одлука променити, као и да водеће западне земље немају вољу да утичу на понашање Приштине.

"Нажалост, без помоћи Запада, ми ћемо тешко успевати да зауставимо Куртија у таквом понашању против интереса и опстанка српског народа", закључио је Дрецун.

image