Србија и Балкан

Вапај из Северне Митровице: Немамо ни храну ни грејање, осуђени смо због одлуке о забрани динара

Одржана конференција за новинаре јер Срби нити могу да набаве храну, нити могу да је плате, јер је динар забрањен
Вапај из Северне Митровице: Немамо ни храну ни грејање, осуђени смо због одлуке о забрани динара© Eren Beksac/Anadolu

Директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек изјавио је данас да су због забране динара на КиМ директно угрожени запослени у клиничком центру, али и пацијенти у болницама, као и да ускоро санитети могу остати без горива, а проблем су и грејање и услуге.

"Осуђени смо поново да идемо у централну Србију да подижемо личне дохотке, у Рашку, Нови Пазар и Краљево", каже Елек.

Он је на данашњој конференцији за медије колегијума КБЦ Косовска Митровица изнео проблеме са којима се болница суочава након забране динара и навео најугроженије категорије које испаштају због забране динара.

Према његовим речима, прва категорија су запослени КБЦ, око 1.700 радника, чије породице зависе од ових примања, преноси ТВ Мост.

"Знате да нам плате из Србије долазе редовно од 2013. године и да су више наврата увећана. Сада су сви радници угрожени јер не могу да подигну новац. Видите огромне редове испред једине банке у којој можемо да подигнемо новац - Банке Поштанске штедионице. Овим су директно угрожени лекари, медицинске сестре, особље, техничари, возачи, спремачице. Осуђени смо поново да идемо у централну Србију да подижемо личне дохотке, у Рашку, Нови Пазар и Краљево", рекао је Елек.

Друга угрожена категорија су, наводи, болесници, јер не може да се плати храна у динарима.

"Нама су добављачи са ових простора и плаћа се искључиво у динарима. Опструирани смо на два начина јер постоји некаква забрана коју ми нисмо видели у писаној форми а то је забрана увоза хране из Србије. Наши набављачи нису у могућности да набављају храну која је прописана тендерском документацијом. Други начин је што ми не можемо да платимо ту храну у динарима и они су у проблему, а самим тим и болесници" навео је Елек, додајући да су најугроженији дијабетичари, оперисани пацијенти и они који болују од малигних болести.
Као трећи проблем навео је гориво, па ускоро санитети могу остати без горива. "Не због тога што Србија не пребацује новац, него ми не можемо да платимо", каже Елек.

Четврти проблем је грејање, јер се болница греје на мазут, што се такође плаћа у динарима. "Да би болница нормално функционисала, нас за одржавање инструмената попут рентгена, опслужују фирме из Србије. Ни те сервисере који одржавају наше апарате нисмо у могућности да платимо зашто што смо и обавези да их платимо динарима", каже Елек.

Наглашава да је проблем и у услугама као што су прегледи за возачки испит, систематских прегледа, партиципација за анализе које се плаћају у динарима.
"Ова конференција за штампу је уједно и апел међународној заједници и свим политицким чиниоцима који могу да утичу на Приштину да се ова одлука одложи. Ми смо присталице дијалога, мирног решења ове одлуке, а не наглог доношења једностраних одлука које имају за циљ ескалацију проблема на терену, која утиче и на здравствене раднике и шаље се сигнал обичном народу да напусти ове просторе зато што неће имати своју валуту. Храбре нас изјаве председника државе Александра Вучића који је рекао да има довољно новца. Сва давања која долазе из Србије су потпуно редовна, и била су до момента до када није укинут динар", наводи Елек.

Подсећа да су угрожени и специјализанти, јер њихово школовање плаћа КБЦ Косовска Митровица у динарима.

"Мислим да је свима јасно у каквој ситуацији се налази КБЦ, постављамо сви питање између нас који ће наредни корак Аљбина Куртија бити да нам отежа живот на овим просторима", рекао је Елек.

Најавио је да ће разговарати и са ресорним министарством и са Владом Србије, да ће преовладати разум и наћи се компромисно решење за српску заједницу.

"Ово су све чињенице и аргументи које иду у прилог томе да је ова одлука једнострано донешена, да је пренагљена и да не иде у корист српског народа. Има више таквих одлука, Право на лечење је једно од основих права, а када то укинете, укидате и право на живот. Право на живот је загарантовано право Повеље УН, али на жалост да повеља није овде на снази", закључио је Елек.

image